Franţa: Critici după declaraţiile ministrului de interne cu privire la imigranţi

Purtătorul de cuvânt al Partidului Socialist francez, Benoît Hamon, a denunţat „declaraţiile lamentabile” ale ministrului francez de interne Claude Guéant, care a lansat luni o vastă ofensivă împotriva „delincvenţei româneşti”, transmite AFP.

La rândul său, Eugene Daumas, preşedintele Uniunii franceze a asociaţiilor ţiganilor, a apreciat că nu se înregistrează „mai multă delincvenţă în rândul romilor decât în rândul altor categorii de populaţie”.

Într-o vizită pe bulevardul Champs-Elysées, unde sunt concentrate, potrivit poliţiei, „toate formele de delincvenţă românească” de la Paris, ministrul francez de interne a cerut luni să se „treacă la o viteză superioară” în ce priveşte „întoarcerea” în ţara de origine a presupuşilor delincvenţi de origine română, care reprezintă, potrivit lui, 10% din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris, aminteşte AFP.

Citeste si:  David Cameron şi temerile privind imigranţii români şi bulgari

„Se pot face repatrieri”, a continuat acesta, chiar dacă românii sunt cetăţeni ai Uniunii Europene. „Va fi vorba de întoarceri voluntare sau forţate”, a menţionat el. „Nu stigmatizez pe nimeni şi nimic, este o realitate judiciară, există o creştere foarte importantă a acestei delincvenţe”, a subliniat Claude Guéant.

Înainte de evocarea măsurilor privind delincvenţa românească, ministrul a stigmatizat, duminică seara, comunitatea din oraşul Marsilia originară din Comore, într-o emisiune difuzată pe postul de televiziune RTL, afirmând că în acest oraş „există o imigraţie provenită din Comore care este cauza a numeroase violenţe” – notează un cititor al cotidianului Le Nouvel Observateur, într-un comentariu postat pe site-ul ziarului sub titlul „Claude Guéant îmi provoacă greaţă”.

Citeste si:  Pacepa, uimit că Nancy Pelosi atacă CIA

Patrick Mennucci, liderul opoziţiei socialiste din primăria din Marsilia, s-a declarat „stupefiat” de declaraţiile ministrului de interne, întrebându-se „pe ce statistici se bazează Claude Guéant pentru a stigmatiza o populaţie care face parte din istoria şi din viitorul oraşului”.Nici primarul însuşi, Jean Claude Gaudin, nu pare să aprecieze aceste declaraţii, se arată în acelaşi comentariu. „Ca primar, m-am preocupat permanent de facilitarea coexistenţei numeroaselor comunităţi de imigranţi din acest oraş, chiar dacă acest lucru presupune uneori probleme greu de gestionat, dar nu pot incrimina o comunitate în particular”, afirmă primarul din Marsilia.

Citeste si:  Alimente ce ajută la creşterea sistemului imunitar

Şi deputatul UMP /Uniunea pentru o mişcare populară, de guvernământ/ Roland Blum apreciază că „este o eroare profundă stigmatizarea unei comunităţi care îşi are propriul loc” la Marsilia.

Aerul devine irespirabil pentru toţi cetăţenii acestei ţări /Franţa/ care nu pot accepta ca incapacitatea guvernului în materie de combatere a insecurităţii să servească drept pretext unui ministru pentru a prezenta ca ţapi ispăşitori fie tineri români, fie adulţi originari din Comore. /…/

Claude Guéant a evocat această măsură a repatrierii cu siguranţă pentru a linişti electoratul preşedintelui Nicolas Sarkozy care va fi tentat, peste câteva luni, să flirteze cu partidul lui Marine Le Pen /Frontul naţional/ – conchide autorul comentariului.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close