După ani de stagnare diplomatică, relaţiile ruso-britanice se încălzesc

Kremlinul a fost vizitat pentru prima dată în ultimii şase ani de un premier britanic, semnalează cotidianele moscovite de marţi (13 septembrie 2011).

Preşedintele rus Dmitri Medvedev şi premierul britanic David Cameron au avut convorbiri care s-au soldat cu semnarea unui set de documente economice şi constatarea că disensiunile în cazul morţii fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko încă otrăvesc relaţiile politice dintre cele două state.

Marea Britanie cere extrădarea principalului suspect Andrei Lugovoi, dar Rusia refuză, aminteşte Kommersant. Dmitri Medvedev a invocat un articol din Constituţia ţării sale care interzice extrădarea unui cetăţean rus. Din răspunsurile date de Cameron şi Medvedev rezultă că relaţiile ruso¬britanice se vor poticni încă mult timp de moartea lui Litvinenko. Dar, la nevoie, de ea se poate şi uita, comentează ziarul rusesc.

Potrivit Kommersant, pentru a ieşi din blocaj în afacerea Litvinenko, partea rusă a propus Londrei derularea unei anchete comune, dar aceasta a respins ideea. „Le-am propus britanicilor să investigăm împreună şi, dacă se va dovedi că Lugovoi este cu adevărat vinovat, el va trebui condamnat la închisoare. Dar în Rusia. Dar ei nu doresc asta”, afirmă surse citate de publicaţia rusă.

După ani de zile de stagnare diplomatică, relaţiile dintre Moscova şi Londra s-au încălzit întrucâtva, remarcă Nezavisimaia Gazeta, notând că David Cameron s-a întâlnit atât cu liderul de la Krelmlin, cât şi cu premierul rus Vladimir Putin. Rusia şi Marea Britanie au semnat contracte economice în valoare de 250 de milioane de lire sterline, în cadrul cărora ar urma să fie create 500 de locuri de muncă pentru britanici.

Loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.