EUR
4,84 RON
(0%)
USD
4,30 RON
(0%)
GBP
5,37 RON
(0%)
CHF
4,55 RON
(-0.09%)
BGN
2,47 RON
(0%)
BYN
1,76 RON
(0%)
CAD
3,17 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(0%)
AUD
2,99 RON
(0%)
JPY
0,04 RON
(0%)
CZK
0,18 RON
(-0%)
INR
0,06 RON
(0%)

Monitorizarea justiţiei bulgare va continua şi după anul viitor

Mecanismul de cooperare şi verificare (MCV) pentru România şi Bulgaria este util pentru atingerea unor rezultate concrete şi durabile în domeniul justiţiei şi acţiunea sa trebuie să continue până îndeplinirea obiectivelor asumate, se afirmă în concluziile Consiliului Uniunii Europene, scrie marţi (13 septembrie 2011) cotidianul sofiot Dnevnik.

Consiliul Uniunii Europene, reunit la nivelul miniştrilor de externe, a adoptat luni concluzii în care salută rapoartele anuale prezentate în luna iulie de Comisia Europeană.

Consiliul ia notă de intenţia Comisiei Europene de a prezenta în vara anului viitor o evaluare cuprinzătoare a progreselor României şi Bulgariei făcute după 1 ianuarie 2007 în cadrul MCV. Miniştrii nu afirmă însă că acestea vor fi ultimele rapoarte pentru România şi Bulgaria, ci notează doar că vor examina cu atenţie analiza respectivă.

Ziarul aminteşte că la prezentarea ultimelor rapoarte pentru cele două ţări, care a avut loc pe 20 iulie, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene Mark Gray a declarat că viitorul Mecanismului de cooperare şi verificare va depinde de progresele realizate de cele două ţări până în vara anului viitor.

Analiştii au privit aceste afirmaţii ca un semn ca este posibil că rapoartele din 2012 să fie ultimele publicate de Comisia Europeană. Acum însă Consiliul de miniştri subliniază că mecanismul va rămâne în vigoare până îndeplinirea obiectivelor.

Acelaşi subiect este abordat şi pe prima pagină a ziarului Sega, al cărui titlu este: ”Toate statele din UE atacă Bulgaria din cauza justiţiei proaste”.

Potrivit ziarului, prin concluziile Consiliului, toate ţările membre s-au alăturat criticilor aduse Bulgariei şi României pentru lipsa de rezultate în lupta împotriva crimei organizate şi a corupţiei la nivel înalt.

Ziarul comentează că pentru prima dată în ultimii cinci ani, miniştrii afacerilor externe au transformat procedura de rutină prin care adoptă rapoartele Comisiei Europene într-o analiză independentă a situaţiei în domeniul justiţiei din România şi Bulgaria.

În acest fel nu numai eurocraţii de la Bruxelles, ci şi guvernele statelor membre şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu absenţa rezultatelor dorite, şi anume: lideri ai mafiei condamnaţi la închisoare, înalţi funcţionari trimişi după gratii pentru corupţie, averi ilicite confiscate, mai scrie ziarul.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata