EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

Noua eră a gazelor: avem rezerve uriaşe!

– Industria gazelor a trecut într-o nouă etapă, cea a exploatării resurselor neconvenţionale. Acestea au transformat SUA în cel mai mare producător de gaze din lume. Estimările instituţiilor de profil arată că rezervele de gaze ale omenirii sunt de fapt cu peste 40% mai mari decât se ştia până acum, datorită resurselor neconvenţionale.

Nu degeaba gazul natural este numit „aurul albastru”. La fel ca şi ţiţeiul, în cazul căruia sinonimul „aurul negru” nu mai miră pe nimeni, gazele au devenit vitale pentru civilizaţia umană. În trecut, marile explorări vizau descoperiri de petrol şi, de multe ori, când se găseau doar gaze, dezamăgirea era profundă, iar gazele erau arse pur şi simplu în atmosferă fără niciun rost. Astăzi se alocă miliarde de euro pe explorări şi de zeci de ori mai mult pentru extracţia de gaze, scrie Adevărul.

Dezvoltarea noilor surse de gaze în afara Americii este încă în stadiu incipient. De exemplu, în Europa, există doar câteva licenţe de explorare a gazelor neconvenţionale în Polonia şi în Marea Nordului, după cum declara iarna trecută pentru „Adevărul” Alexandru Pătruţi, preşedintele Agenţiei pentru Resurse Minerale. Europa depinde încă de tradiţionalul gaz rusesc, însă problema preţului mare va impune şi aici acelaşi trend ca în America, mai ales că marile companii petroliere simt mirosul gazelor de şist inclusiv în ţara noastră.

Autorităţile române au acordat deja primele licenţe de explorare a gazelor neconvenţionale americanilor de la Chevron – una dintre cele mai mari companii petroliere din lume, ungurilor de la MOL şi unei companii mai mici, Avere Energy.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata