Ferenc Gyurcsany se consideră victima unui „proces-farsă ca pe vremea lui Stalin”

Fostul premier socialist al Ungariei, Ferenc Gyurcsany, riscă să ajungă după gratii.

Parlamentul de la Budapesta i-a ridicat imunitatea parlamentară.Acuzaţia care i se aduce este de abuz de putere şi prejudicii aduse statului din cauza unui proiect de investiţii străine.

Dar decizia Parlamentului este şi ultimul act al unei campanii împotriva opoziţiei, Gyurcsany fiind încă liderul cel mai influent al acesteia. Este vorba de o campanie dorită de guvernul de dreapta naţionalist al premierului Viktor Orban, care a revizuit deja în sens antidemocratic Constituţia, notează cotidianul La Repubblica, căruia Gyurcsany i-a acordat un interviu în exclusivitate, în ediţia de marţi (13 septembrie 2011). Ziarul apreciază că şi asupra procesului grevează îndoieli serioase.

„Ţara mea, care se transformă într-o dictatură, ar putea să mă încarcereze. Sper că este un avertisment pentru fiecare cetăţean ungar. Dacă un fost prim-ministru poate fi transformat într-un ţap ispăşitor pentru un proces-farsă, nimeni nu se poate simţi în siguranţă. La fel ca în anii cincizeci”, a declarat Gyurcsany pentru ziarul menţionat.

Întrebat dacă face o comparaţie cu procesul intentat lui Laszlo Rajk şi alte procese staliniste din Ungaria, Gyurcsany a precizat că, în timpul procesului împotriva lui Rajk, majoritatea populaţiei a crezut că acesta era vinovat, pentru că a recunoscut sub tortură crime inventate. La şapte ani de la execuţia sa, a fost reabilitat, iar două săptămâni mai târziu, a izbucnit revoluţia din 1956.

Citeste si:  Budapesta ameninţă cu retragerea sprijinului pentru candidatura Serbiei la UE

„Eu nu am comis niciun act ilegal. Eram premier, iar în această calitate m-am întâlnit cu un grup de investitori, în mod public, în biroul meu. Orice prim-ministru din orice ţară ar fi făcut acest lucru. Am sperat că prin acel proiect de investiţii se puteau crea mai multe locuri de muncă în ţara mea. Fiecare martor audiat a spus că nu am influenţat deciziile şi nici nu am prejudiciat ţara. Prejudiciile aduse ţării au venit din cauza nerealizării proiectului”, a spus Gyurcsany.

Solicitat să spună cum se va apăra, fostul premier a explicat că va folosi toate posibilităţile, acasă şi în străinătate, pentru a-şi susţine nevinovăţia. „După căderea regimului lui Orban vom restabili democraţia în Ungaria, iar eu voi avea un rol în acest proces”, a susţinut Gyurcsany.

Întrebat dacă are încredere în justiţie, în contextul în care instituţiile au ajuns una după alta sub controlul partidului de guvernământ, fostul demnitar este de părere că Orban ştie că politica sa economică pierde bucăţi, iar el se poate menţine „doar prin procese-farsă şi distrugând instituţiile democratice”.

Citeste si:  Blondele din Rusia se pregătesc să fie înglobate în Frontul Popular al lui Putin

În Ungaria, procurorul general este un fost membru al partidului său, membrii Curţii Constituţionale sunt „total lipsiţi de experienţă”, Codul penal a fost rescris şi întregul aparat judiciar „a fost demontat”, deşi în mare parte „judecătorii sunt încă cetăţeni respectabili”, a comentat Gyurcsany.

Guvernul ungar pregăteşte un plan dur de austeritate. Solicitat să-şi spună părerea, fostul premier crede că politica economica a lui Orban distruge ţara. Prin cota unică de impozitare a exacerbat decalajul dintre bogaţi şi săraci, iar reforme decisive în domeniul sănătăţii, învăţământului şi administraţiei locale nu au fost realizate. Fondurile private de pensii au fost spoliate de guvern, şomajul nu a scăzut iar moneda este slabă.

„Improvizează, nu par să aibă viziuni clare. Guvernează prin ordonanţe, mari grupuri sociale sunt excluse de la orice negocieri. Ungaria de astăzi nu este democratică. Chiar dacă Orban vede vreun pericol continuă pe acelaşi drum.

Citeste si:  România ar putea da lecţii Ungariei pentru acordul cu FMI

Guvernează prin polarizare: când era în opoziţie spunea că numai adepţii lui sunt maghiari iar ceilalţi sunt trădători. În opoziţie, pentru a-şi satisface ambiţiile, a înfiinţat aşa-numitele cercuri civice, în care s-a dezvoltat partidul de extremă-dreapta Jobbik.

Acest climat de ură şi polarizare distruge energiile creatoare ale societăţii şi determină pe fiecare să-şi suspecteze aproapele”, este de părere Gyurcsany.

Ungaria este membră a UE şi NATO, dar Europa nu pare prea inertă şi mută în faţa a ceea ce se întâmplă la Budapesta? Fostul demnitar spune că stânga europeană, Verzii şi partidele liberale îşi fac auzite vocile, iar uneori, Orban este avertizat şi de Partidul Popular European.

„Aş dori să aud voci de nemulţumire faţă de Orban din partea mai multor lideri europeni, dar nouă socialiştilor ne revine să ducem bătălia la noi acasă. La ce servesc protestele europene dacă nu suntem capabili să ne batem? Trebuie să spunem clar astăzi, la 20 de ani de la căderea regimului comunist, că nu vrem ca copiii noştri să trăiască într-o dictatură”, a conchis în aceeaşi notă critică Gyurcsany.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata