EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Rusia mai speră să readucă Republica Moldova în sfera sa de influenţă printr-o alianţă Filat – Voronin

Rusia mai speră să readucă Republica Moldova în zona sa de influenţă, au concluzionat experţii ruşi, după întâlnirea pe care a avut-o fostul preşedinte al republicii, comunistul Vladimir Voronin, cu şeful administraţiei prezidenţiale ruse, Serghei Narîşkin, relatează Nezavisimaia Gazeta în ediţia sa de miercuri (14 septembrie 2011).

Voronin şi Narîşkin au discutat la Kremlin despre crearea unei noi alianţe la Chişinău, care să fie loială Moscovei, afirmă surse citate de publicaţia rusă. În acest scop, Voronin l-a rugat pe Narîşkin să-şi activeze pârghiile de influenţă asupra premierului Republicii Moldova, Vlad Filat.

Aceasta este a doua încercare a lui Voronin de a utiliza Moscova pentru a reveni la putere şi care din nou apelează la ajutorul lui Narîşkin, remarcă publicaţia rusă. Experienţa de anul trecut s-a dovedit una nereuşită pentru şeful administraţiei prezidenţiale ruse: alianţa planificată de Moscova, între comunişti şi democraţi, a eşuat. Partidul Democrat s-a apropiat în ultimul moment de formaţiunile de dreapta, reconstituindu-se Alianţa pentru Integrare Europeană.

Voronin a ales momentul potrivit pentru discuţiile cu partea rusă, având în vedere că parlamentul de la Chişinău va trebui să aleagă în curând preşedintele ţării. Republica Moldova nu are de doi ani un preşedinte.

Pentru alegerea şefului statului este nevoie de 61 de voturi din cei 101 parlamentari, dar nici alianţa aflată la putere, nici opoziţia comunistă nu deţin suficiente mandate de deputat. Iar comuniştii s-au gândit să facă o înţelegere cu liberal-democraţii, conduşi de Vlad Filat.

Fostul vicepreşedinte al PLDM, Mihai Godea, estimează că scrutinul va eşua şi de această dată. În opinia sa, ar exista posibilitatea ca Filat şi Voronin să ajungă la un acord, totuşi, „cunoscându¬l pe premier, în ultimul moment nu va avea curajul să facă acest gest”. Godea consideră că vor fi organizate noi alegeri parlamentare şi că ideal ar fi să se revină la alegerile prezidenţiale directe. Dar pentru aceasta ar trebui modificată Constituţia.

Şeful Centrului CSI din cadrul Institutului pe probleme internaţionale contemporane, Serghei Jilţov, susţine că Moscova este interesată de o nouă conducere la Chişinău. „Totul va depinde însă dacă se va modifica politica externă a Republicii Moldova”, a spus Jilţov.

„Filat este orientat spre UE, datorită intermedierii sale, R. Moldova cooperează strâns cu România. Voronin, de asemenea, la vremea sa, a jurat credinţă Bruxellesului. Aşa că e puţin probabil să se schimbe ceva în vectorul extern al ţării”, a estimat expertul rus.

În opinia sa, Moscova va discuta totuşi cu Filat, asupra căruia ar avea pârghii de influenţă – de exemplu Transnistria. „Nu se ştie ce anume va cere Filat, care se poziţionează deja ca unicul politician moldovean care discută cu liderul transnistrean Igor Smirnov. Totul constă în preţul problemei”, a adăugat Jilţov.

Kremlinul ar putea iniţia în curând negocieri cu Filat, afirmă surse citate de Nezavisimaia Gazeta, având în vedere că evenimentele se precipită. Alianţa Pentru Integrare Europeană intenţionează să anunţe pe 21 septembrie decizia sa referitoare la alegerea noului preşedinte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata