EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,13 RON
(-0.52%)
GBP
5,37 RON
(+0.03%)
CHF
4,47 RON
(+0.44%)
BGN
2,47 RON
(+0.41%)
BYN
1,69 RON
(-0.85%)
CAD
3,07 RON
(-0.28%)
RSD
0,04 RON
(+0.02%)
AUD
2,92 RON
(+0.27%)
JPY
0,04 RON
(-0.02%)
CZK
0,18 RON
(+0.18%)
INR
0,05 RON
(-0.11%)

Avertisment celor care lucrează în Marea Britanie: „La serviciu folosiţi doar engleza”

Pentru „siguranţa” lor şi pentru a evita să se simtă „marginalizaţi”. Sunt cele două argumente invocate de conducerea librăriei Waterstone, una dintre cele mai prestigioase din Londra, pentru a le interzice angajaţilor săi să folosească altă limbă decât engleza în conversaţiile lor, notează joi (15 septembrie 2011) ziarul El Mundo.

Este vorba de o măsură care, dincolo de aparentele sale bune intenţii, a suscitat o amplă controversă, cum se arată într-un articol publicat miercuri de ziarul The Daily Mail.

Mai exact între angajaţii polonezi şi letoni, care şi-au manifestat clar nemulţumirea faţă de ceea ce au considerat o încălcare „ridicolă” a drepturilor omului.

Walterstone a încercat să iasă în faţa acestor critici implicând Unipart, o firmă de logistică care gestionează direct librăria şi care a dat clar de înţeles că această interdicţie este în vigoare, doar în timpul orelor de muncă, nu şi în pauze.

„Este important pentru o bună comunicare ca angajaţii să folosească un limbaj comun /…/ Acest lucru creează un climat mai agreabil şi ne vom asigura că nu vor exista angajaţi care se simtă izolaţi sau marginalizaţi în niciun moment”.

Totuşi, purtătorul de cuvânt al sindicatului, Rick Coyle, s-a arătat extrem de nemulţumit de această măsură: „Este ridicol să fie angajaţi oameni din ţări străine şi, în acelaşi timp, să li se ceară să vorbească între ei, doar în engleză”. „Unipart are multe de învăţat despre natura umană şi despre respect”, a precizat el.

Astfel de recomandări nu sunt exclusive acestei companii. În decembrie anul trecut angajaţii polonezi de la Delphi Diesel Systems au lansat un protest similar, iar cu puţin timp înainte, în iunie 2009, doi angajaţi de la McDonalďs s-au plâns de o situaţie similară unui tribunal, care a decis că „nu este bine argumentată”.

În orice caz, aceste măsuri îi invită la o reflecţie mai profundă pe angajaţi cu privire la noua politică de contractare a companiilor, care şi-au înăsprit condiţiile salariale şi de muncă.

Un angajat o rezumă în mod foarte plastic: „Este a doua reducere a salariilor în doi ani, ceea ce este deja un picior în gură /…/ Este cea mai mare exploatare a angajaţilor, de care am auzit vreodată”, a conchis el.

Avertisment celor care lucrează în Marea Britanie: „La serviciu folosiţi doar engleza”

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata