EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,28 RON
(+0.25%)
GBP
5,43 RON
(-0.64%)
CHF
4,44 RON
(+0.86%)
BGN
2,47 RON
(-0.17%)
BYN
1,80 RON
(-0.46%)
CAD
3,19 RON
(-0.34%)
RSD
0,04 RON
(-0.07%)
AUD
2,98 RON
(-0.37%)
JPY
0,04 RON
(+1.16%)
CZK
0,18 RON
(-0.44%)
INR
0,06 RON
(+0.45%)

De ce ţările emergente nu vor salva Europa

Grupul ţărilor din BRICS – Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud – se va reuni la 22 septembrie, la Washington, pentru a analiza „cum ar putea ajuta Uniunea Europeană”.

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, speră că se va stabili „un fel de plan comun” de răscumpărare a datoriei europene. Françoise Lemoine, specialistă în ţările emergente de la Centrul francez de studii şi cercetare în domeniul economiei internaţionale /CEPII/, nu crede că acest lucru se va întâmpla, scrie săptămânalul Le Point în ediţia de miercuri (14 septembrie 2011).

„Nu cred că aceste diferite guverne vor ajunge la iniţiative coordonate. Reuniunile BRICS nu au niciodată ca rezultat politici comune sau chiar coordonate, deoarece sunt în definitiv ţări foarte diferite unele de altele. Acest grup de ţări cu mare creştere economică, care pozează în alternativă la marile puteri, este o faţadă”, afirmă Françoise Lemoine.

Este o iluzie să se creadă că ele pot cumpăra masiv obligaţiuni europene, potrivit acesteia.

„Numai două dintre ele au mulţi bani: China, cu 30% din rezervele mondiale valutare, şi Rusia. Celelalte au mult mai puţine mijloace financiare ca să cumpere obligaţiuni. Pentru comparaţie, Rusia nu posedă decât 5% din rezervele valutare, iar India şi Brazilia, 3% fiecare”, precizează Françoise Lemoine.

China îi cere de ani de zile Uniunii Europene să i se acorde statutul de „economie de piaţă”, în timp ce este considerată acum o „economie planificată”, ceea ce are ca efect facilitarea măsurilor anti¬dumping în Europa. Dar europenii au refuzat până acum acordarea acestui statut, deoarece ei cred că unele industrii chineze sunt subvenţionate.

China are interes ca euro să nu se prăbuşească, deoarece moneda unică constituie deja 20% din rezervele sale valutare.

Citește și
1 Comentariu
  1. TF spune

    Se duce draq piata lor principala de desfacere.. nu banii din conturi sunt asa de importanti.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata