EUR
4,83 RON
(+0.01%)
USD
4,47 RON
(+0.15%)
GBP
5,48 RON
(+0.12%)
CHF
4,58 RON
(+0.01%)
BGN
2,47 RON
(-0.08%)
BYN
1,73 RON
(+0.15%)
CAD
3,14 RON
(+0.77%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,68 RON
(+0.37%)
JPY
0,04 RON
(+0.12%)
CZK
0,17 RON
(+0.42%)
INR
0,06 RON
(+0.37%)

 

Dosarele aspiranţilor la alegerile prezidenţiale franceze

Alegerile prezidenţiale franceze din 2012 au un iz de murdărie ascunsă sub covor. În ultimele zile, rufele murdare au început să iasă la suprafaţă întinând imaginea tuturor celor care aspiră să deţină de anul viitor preşedinţia Republicii, notează joi (15 septembrie 2011) ziarul ABC.

Asupra lui Dominique de Villepin, fost prim-ministru al lui Jacques Chirac şi posibil „prezidenţiabiľ, plana „cazul Clearstream”. Liber acum de acuzaţii au apărut noi îndoieli legate de finanţările oculte din timpul mandatului său de premier.

Martine Aubry, una din aspirantele la candidatură din partea Partidului Socialist, se confruntă cu zvonurile privind alcoolismul şi presupuse relaţii ale soţului cu islamul. Iar actualul locatar al Palatului Elysee este pus în cauză pentru presupusa lui implicare în „cazul Bettencourť. Cu un an înainte de alegerile prezidenţiale, „zvonistica” a preluat cârma bărcii politice. Implicaţi în diferite chestiuni politico-financiare, majoritatea „prezidenţiabililor” au puncte obscure în curriculele lor.

Villepin, de la Clearstream la „cazul Francafrica”

Încă nu şi-a oficializat candidatura la alegerile din 2012, deşi totul arată că se va alătura cursei pentru putere. De fapt, el aştepta să devină publică sentinţa de achitare în cazul Clearstream, pentru a¬şi confirma participarea la alegeri. Deşi achitat, asupra lui planează acum alte acuzaţii.

Unul din avocaţii de la Elysee din perioada în care Villpein era premier, îl acuză că a primit „valize cu bani” de la diferiţi lideri africani pentru a finanţa campania de realegerea lui Jacques Chirac în 2002.

Sarkozy şi „afacerea L”Oréal”

În 2010, cazul l-a costat postul pe fostul său ministru al muncii, Eric Woerth, dar în ultimele săptămâni afacerea a ajuns la porţile Elyseelui. Politicianul francez fusese obligat să demisioneze pentru a fi închis ochii asupra frauduloaselor operaţiuni fiscale ale moştenitoarei imperiului L”Oréal, Liliane Bettencourt.

Mai mulţi angajaţi ai acesteia au declarat că au văzut plicuri cu bani destinaţi finanţării campaniei care l-a adus la putere pe Nicolas Sarkozy în 2007.

Deşi acuzaţiile au încetat după închiderea cazului, acum două săptămâni judecătoarea însărcinată cu o nouă investigaţie a declarat presei că unul din martori a spus că a văzut cu ochii lui cum erau predaţi banii lui Nicolas Sarkozy. Claire Thibout, contabila firmei, a confirmat la audieri acuzaţiile de-acum doi ani, care îl implicau pe preşedinte în scandal.

Martine Aubry şi relaţiile soţului cu islamul

În Partidul Socialist principala ţintă a zvonurilor pare să fie chiar preşedinta şi candidata la alegerile primare. În timpul verii au circulat diferite zvonuri pe internet privind alcoolismul lui Martine Aubry şi presupusele relaţiile islamiste ale soţului, de profesie avocat, care în 2003 a apărat mai multe eleve musulmane acuzate că poartă văl în clasă. Lidera socialistă a negat aceste „bârfe” şi a asigurat că îi va da în judecată pe calomniatori.

DSK, marele absent

Era favoritul socialiştilor în particular şi al francezilor în general, pentru a prezida ţara libertăţii, egalităţii şi a fraternităţii. Dar scandalurile sexuale şi procesul din SUA l-au adus înapoi la căsuţa de pornire. Deşi liber de toate acuzaţiile, Dominique Strauss-Kahn a văzut, încă odată, cum îi pleacă trenul puterii din faţa ochilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata