EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

Primarii europeni vor aborda chestiunea romilor

Primarii europeni se vor reuni la 22 septembrie, la Strasbourg, pentru a dezbate chestiunea integrării romilor, populaţie estimată la 10-12 milioane de persoane în Europa, relatează Localtis, cotidianul de informare on line al colectivităţilor teritoriale.

„Scopul summitului este de a-i reuni pe aleşii locali şi regionali şi pe reprezentanţii romilor cu organizaţiile care activează în acest domeniu în vederea îmbunătăţirii situaţiei romilor şi nomazilor şi a eliminării prejudecăţilor”, a declarat pentru Localtis Andreas Kiefer, secretarul general al congresului autorităţilor locale şi regionale din Consiliul Europei, organizatorul summitului.

Aproximativ 300 de delegaţi sunt aşteptaţi la acest eveniment pentru a analiza acţiunile concrete ce pot fi derulate. „Discriminarea tot mai mare împotriva romilor din Europa şi marginalizarea lor economică şi socială sunt îngrijorătoare”, consideră organizatorii.

Summitul se înscrie în cadrul recomandărilor declaraţiei de la Strasbourg privind romii, din 20 octombrie 2010.

Vor fi abordate mai multe aspecte: accesul la locuinţe şi la servicii medicale, nivelul şcolarizării şi locurile de muncă – domenii în care se observă o mare diferenţă între aceştia şi restul populaţiei europene.

Potrivit unui studiu al Comisiei Europene, 42% din copiii romi reuşesc să frecventeze învăţământul primar, faţă de media de 97,5% din Uniunea Europeană, şi numai 1% dintre romi urmează cursurile învăţământului secundar.

Pentru reducerea acestor diferenţe, Comisia Europeană a cerut fiecărui stat membru să elaboreze o strategie naţională de integrare până la sfârşitul anului. Colectivităţile s-au implicat în acest proces în mod divers.

„În Franţa, se desfăşoară consultări, dar există încă o mentalitate destul de centralizată, în timp ce alte ţări, mai ales cele federale şi ţările scandinave, au o abordare în ceea ce priveşte parteneriatul destul de transversală”, constată Andreas Kiefer.

Or, pentru Consiliul Europei, „colectivităţile locale şi regionale sunt mai aproape de cetăţeni, deci măsurile concrete trebuie luate la faţa locului, deoarece astfel vor fi mai eficiente”.

Aşa se explică şi interesul acestui summit pentru „schimbul de bune practici”. Obiectivul final este crearea unei reţele paneuropene de cooperare între aleşi şi asociaţii, precum şi a unui site pe Internet.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata