SUA foloseşte România pentru a umple Balcanii cu F-16 noi

– Secretomania care a înconjurat vizita preşedintelui Traian Băsescu în Statele Unite pare a avea legătură cu subiectele care s-au discutat la întâlnirea cu omologul său, mai multe dintre acestea având caracter militar. După anunţul privind semnarea acordului pentru amplasarea scutului antirachetă în România, ieri, ambasadorul SUA Mark Gitenstein, care a participat la întâlnirile de la Washington dintre delegaţia română şi oficialii americani, a dezvăluit că printre subiectele discutate de preşedintele Băsescu în SUA s-a numărat şi cel referitor la achiziţionarea de avioane F-16, arată Ziare.ro

Era normal să fie şi acesta un subiect de discuţi, dacă şeful statului tot se afla în SUA, însă ambasadorul SUA a anunţat că, de data aceasta este vorba despre avioane noi, şi nu în uz, aşa cum prevede hotărârea CSAT adoptată anul trecut. Gitenstein, susţine ROMÂNIA LIBERĂ, a declarat chiar că statul român are ocazia de a plăti mai puţin pe aparatele noi, dacă ar coopera cu Bulgaria şi Croaţia.

Gitenstein a explicat că există un plan privind o înţelegere regională, care ar include şi Croaţia şi Bulgaria, şi că la această idee face referire şi prevederea din declaraţia comună cu privire la parteneriatul strategic potrivit căreia România şi SUA îşi propun să lucreze împreună la o abordare cu caracter regional care să poată ajuta ţările interesate să-şi modernizeze forţele aeriene.

Gitenstein  a mai explicat că, potrivit acestei noi înţelegeri, s-ar putea ca avioanele F16 achiziţionate să fie unele noi, acest plan reducând costul acestor avioane prin faptul că ajută linia de producţie a companiei Lockheed Martin, dar şi pentru că ar presupune o diminuare a costurilor pentru antrenarea piloţilor, căci piloţii români sunt buni şi cunosc limba engleză. În primăvara acestui an oficiali bulgari anunţau varianta unei negocieri între România, Bulgaria, Croaţia şi Turcia pentru un program comun de achiziţie de astfel de avioane. Informaţia, aminteşte GÂNDUL, nu a fost, atunci, confirmată la Bucureşti, dar nici dezminţită.

Varianta avioanelor noi nu pare că ar putea fi luată serios în calcul de România, din cauza costurilor. Decizia autorităţilor române, consfinţită printr-o hotărâre CSAT anul trecut, în martie, era de achiziţie a 24 de avioane F16 în uz, care să fie modernizate. Costul achiziţiei, afirmă NAŢIONAL, era de aproximativ 1,3 miliarde de dolari, iar primele aparate, cu o resursă de zbor estimată la încă 10-15 ani, urmau să ajungă în România în 2013. Însă România, susţine ZIUA VECHE, nu şi-a permis nici măcar avioanele second-hand. În august anul trecut, premierul Emil Boc a declarat că Executivul nu are bani pentru a cumpara nici acele avioane. Din acest motiv COTIDIANUL se întreabă: „Cât de mult ne îndatorează Băsescu pentru poza cu Obama?“

Loading...
Citește și
loading...
1 Comentariu
  1. Andrei spune

    Vin dotate cu girofar?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.