Periculosul joc al statului palestinian

Când preşedintele palestinian Mahmud Abbas a anunţat oficial cererea Palestinei de a deveni membră a ONU, s-a justificat afirmând că nu-i rămân alte opţiuni ca urmare a intrării în impas a negocierilor.

Deocamdată ceea ce Abbas a reuşit, este o simplă lovitură de efect prin care a atras atenţia comunităţiii internaţionale asupra unui conflict care se prelungeşte de câteva decenii.

Prin urmare, Palestina ocupă zilele acestea agendele tuturor delegaţiilor, mai ales cele europene şi a SUA care îşi vor da întâlnire la Adunarea Generală a ONU, notează marţi (20 septembrie 2011) ziarul La Razon.

Deşi dezbaterea nu apare încă în programele oficiale ale organismului supranaţional, a fost tema dominantă a întâlnirii şefei diplomaţiei spaniole, Trinidad Jiménez, cu ziariştii la venirea sa la New York.

A fost şi subiectul intervenţiei omologului său francez, Alain Juppe, care a avertizat în faţa Consiliului Relaţiilor Internaţionale din New York asupra riscului „unei explozii de violenţă” în cazul în care nu se rezolvă problema palestiniană. În opinia sa, actualul statu quo nu este „nici acceptabil nici de susţinuť.

Citeste si:  Aspecte fundamentale în noua strategie a NATO

„Relansarea procesului de pace este necesară. Strategia lui Abbas este să meargă la Consiliul de Securitate. Bine, şi apoi”? s-a întrebat şeful diplomaţiei franceze. „Trebuie să evităm o confruntare. Trebuie să găsim o soluţie echitabilă. Dar comunitatea internaţională nu are decât trei sau patru zile pentru a găsi o soluţie”, a avertizat el.

Primăvara Arabă marchează anul acesta dezbaterea Adunării Generală a ONU, dar în acest forum revolta a luat formă de ultimatum al lui Abbas pentru a recunoaşte Palestina ca stat al ONU.

Se aşteaptă să-i prezinte vineri cererea secretarului general pentru a o remite Consiliului de Securitate. Aici, americanii deja preconizează să se abţină de restul membrilor organismului.

Obama insistă în intenţia sa de a se opune prin veto propunerii palestiniene, iar congresmenii democraţi au ameninţat chiar cu suspendarea unei părţi a ajutorului de 500 de milioane de dolari destinat palestinienilor.

Totuşi Administraţia SUA nu vrea să se opună solitar acestei propuneri, pentru că i-ar submina imaginea de forţă conciliatoare în conflict. Surse apropiate protocoalelor ONU consultate de La Razon au indicat că „se aşteaptă să fie declanşate mecanismele pertinente pentru a dilata chestiunea, care nu ar putea fi rezolvată în următoarele zile”.

Citeste si:  SUA, Marea Britanie, Franţa doresc o examinare în Consiliul de Securitate al ONU a propunerii Rusiei privind Siria

O altă posibilitate ar fi să se aprobe în Adunarea Generală statutul Palestinei ca „stat observator, fără drept de voť. Totuşi, surse apropiate delegaţiei lui Abbas au subliniat că „există multă confuzie. Nimeni nu ştie ce se va întâmpla exact. Vom putea detalia ceva mai mult după reuniunea Cvartetului /mediatorii conflictului , SUA, Uniunea Europeană, Rusia şi ONU) de luni”, au asigurat ele. De fapt, SUA şi UE speră încă într-o relansare a convorbirilor de pace care să evite o confruntare.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a prezentat în acest sens un pachet de propuneri lui Mahmud Abbas care să-i permită să revină la negocierile directe, în ciuda chestiunii frontierelor din 1967 şi continuării ridicării aşezărilor coloniale care determină părţile să se plaseze pe poziţii ireconciliabile.

Citeste si:  George Clooney ar putea fi Steve Jobs pe marele ecran

Între timp, diplomaţii americani au lucrat pe această linie cu speranţa ca preşedintele palestinian să renunţe la strategia sa de a cere ca teritoriul său să devină stat membru al ONU.

Abbas pare dispus să exploreze şi a treia cale care depinde de relansarea negocierilor. De fapt reuniunile între palestinieni şi israelieni continuă, iar premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, s-a arătat interesat să se întâlnească cu Abbas pentru a-l face să renunţe la „inutila” sa iniţiativă în faţa ONU.

Încă nu se ştie ce anume se va schimba pentru Palestina dacă ar deveni „stat observator fără drept de vot”, dacă ar primi aprobarea Adunării Generale. Dar Israelul se teme că, prin acest nou statut, Curtea Penală Internaţională ar putea fi sesizată în legătură cu unele cauze nedrepte.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close