EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Plantele aromatice şi medicinale sunt cerute la export. „Din păcate, sunt prea puţin cultivate”, spune profesorul David

– Plantele aromatice şi cele medicinale ar putea fi o şansă pentru exportul românesc, deoarece sunt foarte solicitate, iar cele care provin din flora spontană nu necesită eforturi financiare deosebite, a declarat, marţi,  Gheorghe David, profesor de Tehnologia plantelor de câmp la Facultatea de agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului din Timişoara, membru al Comisiei pentru agricultură din Senat.
El este de părere că nu trebuie vândut peste hotare doar produsul prim, ci ar trebui dezvoltată întreaga industrie aferentă pentru a exporta produsul finit – creme, unguente, siropuri.

Din păcate, acum România nu are prea multe variante pentru export în afară de grâu. Dar încercăm să exportăm plante aromatice şi medicinale. Aici am putea da producţii foarte mari la export, deoarece se solicită în cantităţi mari, atât dintre cele cultivate, cât şi cele din flora spontană„, a precizat David.

Potrivit acestuia, dacă în anii de dinainte de 1990 în România se cultivau circa 42 de tipuri de plante aromatice şi medicinale, acum numărul lor s-a redus la jumătate.

Coriandrul, chimionul, anasonul, anghinarea, muşeţelul sunt cele mai cerute, dar le avem şi pe cele din flora spontană, cătina fiind foarte solicitată, mergând până la fructele de pădure – afinele şi coacăzele, care sunt la mare căutare. Din păcate, sunt prea puţin cultivate”, a explicat senatorul.

În opinia sa, în mod normal, pentru a obţine rezultate pe măsură din aceste plante, exploatarea lor ar trebui să fie făcută în ferme specializate, unde să se poată cultiva, în continuare, plantele aromatice şi medicinale.

David şi-a manifestat regretul pentru faptul că Plafar-ul nu a fost modernizat şi exploatat la cote occidentale. „Noi am distrus Plafar-ul, astfel că nu mai avem nici ceea ce am avut. Eu am semnalat, la momentul respectiv, gravitatea acestui fapt, pentru că am distrus Plafar-ul, în loc să-l retehnologizăm, să-l readaptăm„, a afirmat senatorul.

El susţine că există posibilitatea refacerii Plafar-ului, dar prin iniţiative private, prin proiecte cu fonduri europene, mai ales că zona de vest a ţării are un climat foarte prielnic.

„Timişul şi întreaga regiune de vest erau zone de referinţă pentru Plafar. Este o tradiţie şi încă mai există specialiştii care au lucrat în acest domeniu şi noi, mediul universitar de la USAMVB, continuăm să lucrăm în acest domeniu şi să formăm specialişti. Condiţiile pedoclimatice (sol şi climă) ne permit şi există cerinţa pentru a se dezvolta astfel de culturi”, spune Gheorghe David.

Pe de altă parte, senatorul a atras atenţia asupra faptului că în partea de sud – vest a României există o zonă unde se află o paletă de specii de plante aromatice şi medicinale, din flora spontană, astfel că nu sunt necesare decât o bună organizare, culesul şi utilizarea lor.

„Nu voi renunţa la această idee. Un atu pentru cultivarea unor astfel de plante este stabilitatea la culturile de plante aromatice şi medicinale”, a spus David.

Compania Plafar a fost înfiinţată în anul 1948, fiind unul din cei mai importanţi jucători pe piaţa plantelor medicinale, iar pentru Timişoara acest nume a fost un brand.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata