EUR
4,84 RON
(+0.1%)
USD
4,31 RON
(+0.33%)
GBP
5,42 RON
(+0.27%)
CHF
4,48 RON
(+0.52%)
BGN
2,47 RON
(+0.11%)
BYN
1,80 RON
(+0.31%)
CAD
3,19 RON
(+0.42%)
RSD
0,04 RON
(+0.09%)
AUD
2,98 RON
(-0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.65%)
CZK
0,18 RON
(-0.05%)
INR
0,06 RON
(+0.74%)

Un proiect de lege privind notarii publici elimină obligativitatea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul în profesie

Ministerul Justiţiei (MJ) supune de marţi dezbaterii publice proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii notarilor publici şi a activităţii notariale, care presupune, printre altele, eliminarea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul în profesie, informează un comunicat al MJ remis.

Modificarea legislativă privind eliminarea condiţiei cetăţeniei române pentru accesul în profesie are are în vedere hotărârile Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pronunţate în data de 24 mai 2011, în şapte cauze, având ca obiect acţiuni în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor de stat membru, cu privire la accesul în profesia de notar public, acţiuni declanşate împotriva Belgiei, Franţei, Luxemburgului, Austriei, Germaniei, Greciei şi Portugaliei.

O altă modificare adusă legii prin proiectul MJ o reprezintă consolidarea instituţiei răspunderii disciplinare în cadrul profesiei, prin întărirea rolului Ministerului Justiţiei, în cazul în care titularul acţiunii disciplinare este ministrul justiţiei, cercetarea disciplinară efectuându-se prin inspectori de specialitate din cadrul ministerului şi prin lărgirea sferei răspunderii disciplinare prin introducerea de noi abateri disciplinare referitoare la exerciţiul funcţiei de notar public.

În ceea ce priveşte limitarea mandatelor notarilor publici aleşi în organele reprezentative ale profesiei, proiectul prevede un mandat de patru ani, care poate fi reînnoit o singură dată pentru aceeaşi durată de patru ani şi limitarea duratei de exerciţiu a profesiei la vârsta de 70 de ani, cu posibilitatea prelungirii exclusiv în condiţiile legii.

Proiectul MJ mai prevede îmbunătăţirea organizării şi funcţionării profesiei de notar public, prin îmbunătăţirea reglementării competenţei materiale şi teritoriale, îmbunătăţirea organizării şi funcţionării organelor reprezentative ale profesiei prin instituirea de noi atribuţii în sarcina acestora, care să ducă la o mai bună gestionare a profesiei sau îmbunătăţirea activităţii notarilor publici prin înlăturarea unor disfuncţionalităţi constatate la nivelul gestionării activităţii acestora.

„Reglementarea organizării şi funcţionării profesiei de notar public a constituit şi constituie pentru Ministerul Justiţiei o prioritate, acordându-se o atenţie deosebită creării unei reglementări ce are ca finalitate aducerea notarului mai aproape de cetăţean şi asigurarea siguranţei raporturilor juridice civile”, se arată în comunicatul MJ.

Acesta precizează că modificările aduse legii au fost propuse având în vedere necesitatea adaptării reglementării specifice notarilor publici la noile realităţi socio-economice şi juridice şi s-a ţinut cont şi de propunerile Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România.

Proiectul de act normativ a fost afişat pe pagina de internet a Ministerului Justiţiei, în conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică.

Citește și
1 Comentariu
  1. ack spune

    Conditia varstei pana la 35 ani pentru a deveni notar stagiar s-a scos.
    Totusi conditia ca, pentru a deveni notar stagiar sa fie si varsta maxima de 35 de ani nu am vazut-o aici! Stie careva unde este specificat acest lucru? Daca este real?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata