EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,10 RON
(-0.05%)
GBP
5,38 RON
(-0.18%)
CHF
4,49 RON
(-0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.13%)
BYN
1,67 RON
(-0.26%)
CAD
3,09 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,94 RON
(+0.13%)
JPY
0,04 RON
(+0.49%)
CZK
0,19 RON
(-0.24%)
INR
0,06 RON
(-0.42%)

Alianţa „biblică” dintre Statele Unite şi Israel

Legăturile strânse dintre SUA şi statul evreu au rădăcini istorice şi religioase profunde, iar lobby-ul pro-israelian nu este numai evreu, scrie cotidianul francez Le Point.

Preşedintele american Barack Obama a anunţat că, dacă va fi nevoie, SUA se vor opune prin veto admiterii Palestinei la ONU ca stat independent. O poziţie opusă celei exprimate la Cairo, la 5 iunie 2009.

Atunci, preşedintele american a dorit să se delimiteze de administraţia Bush şi să consolideze relaţiile cu lumea arabă şi islamică. El s-a pronunţat la acea vreme în favoarea încetării colonizării în Cisiordania şi a dreptului palestinienilor de a dispune de un stat propriu, denunţând ocupaţia.

Tot la acea dată, Obama mai afirma că SUA au fost capabile să aleagă un preşedinte de culoare cu ascendenţă musulmană, el fiind însă creştin.

Aceste declaraţii au impresionat statele musulmane. Atunci a renăscut speranţa că SUA vor juca din nou un rol esenţial în soluţionarea problemei palestiniene, mai ales prin exercitarea de presiuni asupra guvernului israelian. Însă realitatea politică l-a prins din urmă pe Obama, mai scrie Le Point.

Cu un an înaintea alegerilor prezidenţiale, în condiţiile unei crize economice fără precedent şi în timp ce sondajele îi sunt foarte nefavorabile, Obama nu îşi poate permite să supere prietenii fideli Israelului, notează acelaşi ziar. Aceştia sunt foarte puternici în Congres şi majoritatea evreilor americani votează din anul 1932 cu democraţii.

Ei nu sunt toţi partizani ai primului ministru israelian Benjamin Netanyahu, dar până la acceptarea proclamării unui stat palestinian este o cale lungă pe care nu doresc să o parcurgă, adaugă cotidianul francez.

Însă sprijinul faţă de Israel nu se limitează la comunitatea evreiască. O mare parte din dreapta evanghelică creştină şi din opinia publică simpatizează cu statul evreu. Subconştientul americanilor se îndreaptă în mod instinctiv spre Israel.

În acest context, un preşedinte american are nevoie de mult curaj pentru a îndrăzni cea mai mică admonestare faţă de Israel. George Bush sr. a avut acest curaj convocând conferinţa de la Madrid în anul 1991, după primul război din Golf.

La fel şi Bill Clinton prin medierea negocierilor de la Oslo. Probabil că Barack Obama va aştepta un al doilea mandat înainte de a risca o asemenea aventură. Însă pe malurile Iordanului timpul presează în mod dramatic, mai scrie Le Point.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata