EUR
4,84 RON
(-0.07%)
USD
4,29 RON
(+0.41%)
GBP
5,39 RON
(+0.51%)
CHF
4,48 RON
(-0.02%)
BGN
2,47 RON
(-0.11%)
BYN
1,79 RON
(+0.42%)
CAD
3,18 RON
(+0.31%)
RSD
0,04 RON
(-0.08%)
AUD
2,97 RON
(+0.17%)
JPY
0,04 RON
(+0.42%)
CZK
0,18 RON
(+0.13%)
INR
0,06 RON
(+0.52%)

Mii de profesori au ieşit în stradă, împotriva reducerilor de personal din educaţie

Greva profesorilor din Madrid, care s-a încheiat cu un marş prin centrul capitalei spaniole, se află miercuri (21 septembrie 2011) în atenţia presei.

În vreme ce cotidienele cu vederi de stânga apreciază că participarea a fost masivă, iar învăţământul a fost paralizat de protestele profesorilor, împotriva reducerilor de personal şi creşterii normei de predare, publicaţiile apropiate dreptei se bazează pe cifrele oficiale, care arată că nici jumătate din profesori nu au luat parte la prima zi de grevă.

Profesorii din Madrid paralizează învăţământul, relatează El Pais. Acesta consideră că planurile de austeritate aplicate în educaţie au unit un sector de activitate care este de obicei foarte ideologizat şi divizat, astfel că aproximativ 21.000 de profesori ai celor 230.000 de elevi din învăţământul gimnazial au participat la greva convocată de sindicate. Drept urmare, în unele cazuri nu s-au ţinut orele, indică publicaţia menţionată.

Greva nu paralizează învăţământul, informează cotidianul ABC pe prima pagină, şi precizează datele oficiale, potrivit cărora în Comunitatea Madrid greva a fost urmată diferit de profesori – în medie, 44% dintre aceştia luând parte la protestele declanşate de sindicate.

Sindicaliştii agită spiritele împotriva Partidului Popular (de opoziţie la nivel central, la putere în Comunitatea Madrid), înainte de 20 noiembrie, remarcă şi cotidianul La Razon.

Acesta scrie cum în multe comunităţi autonome, inclusiv în Andaluzia, condusă de socialişti, a crescut norma de predare a profesorilor titulari – însă centralele sindicale au cerut oprirea orelor de curs numai în Madrid.

De asemenea, mai arată cotidianul menţionat tot pe fondul protestelor, 43% dintre profesori au urmat greva în cursul dimineţii, iar după-amiaza, doar 29% dintre ei au protestat, potrivit datelor oficiale.

A doua maree verde în Madrid, notează la rândul său cotidianul Publico, apropiat stângii politice, arătând cum zeci de mii de profesori, părinţi şi elevi au luat parte la marşul amplu împotriva măsurilor adoptate de şefa executivului local al Esperanzei Aguirre.

Cotidianul consideră că profesorii au participat masiv la grevă şi arată cum sindicatele au apreciat la 80% proporţia celor care au marcat protestele – chiar dacă cifrele oficiale au indicat un nivel de 43%.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata