EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Pericolele „marelui moment” palestinian la ONU

Recunoaşterea unui stat palestinian la ONU ar putea aduce încă un tsunami într-o regiune deja cuprinsă de turbulenţe.

Deşi este prea târziu pentru a opri acest tur de forţă, toate părţile trebuie să facă tot ceea ce le stă în putinţă pentru a limita pagubele, scrie Michael Herzog, fellow la Institute for Near East Policy din Washington şi participant la toate negocierile dintre israelieni şi palestinieni începând din 1993, în paginile ediţiei de marţi (20 septembrie 2011) a Financial Times.

Demersul palestinian se distanţează profund de două decenii de negocieri bilaterale. Iniţiativa poate semnala disperarea în privinţa perspectivelor de negociere, însă nu este clar cum ea poate avansa o soluţie bistatală.

Sentimentele sunt un lucru, strategia altul. Încercarea de a forţa mâna Israelului printr-o rezoluţie a ONU ar putea declanşa un important conflict israeliano-palestinian cu daune ireversibile pentru ambele părţi şi pentru şansele unui acord negociat. Indiferent de ceea ce va fi adoptat în cadrul ONU, nu va exista nicio victorie reală pentru vreuna din părţi, crede Herzog.

În primul rând, o rezoluţie ONU favorabilă unor poziţii palestiniene maximaliste asupra unor aspecte de bază, cum ar fi frontierele şi refugiaţii, ar putea închide uşa negocierilor pentru o lungă perioadă de timp.

Palestinienilor le va fi greu să ajung la un compromis asupra unor astfel de poziţii, sprijinite la nivel internaţional, iar israelienilor le va fi dificil să negocieze sub auspiciile termenilor de referinţă unilaterali care predetermină acordul final.

Se pune de asemenea problema cu privire la ceea ce se va întâmpla a doua zi după o rezoluţie. O declaraţie a ONU nu va produce un stat palestinian la faţa locului, în condiţiile în care Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) nu controlează nici măcar Fâşia Gaza.

Un atare stat poate apărea doar în urma negocierilor, aşa cum palestinienii o ştiu foarte bine. În schimb, rezoluţia va oferi palestienilor noi instrumente juridice şi politice pentru a se confrunta cu Israelul.

Suveranitatea aduce cu ea drepturi şi competenţe inerente, dar şi responsabilităţi. Chiar dacă palestinienii vor obţine doar statutul de stat nemembru la ONU, ei s-ar putea folosi de organisme afiliate ONU, cum ar fi Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), pentru a se confrunta cu Israelul, după cum a mărturisit-o preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

Odată ce comunitatea internaţională recunoaşte statalitatea palestiniană, CIJ poate decide că are jurisdicţie asupra cererii palestiniene, depusă în 2009, de a investiga „crimele de război” israeliene. Astfel de confruntări juridice vor oferi însă o constantă distragere a atenţiei de la încercarea de a redemara procesul de pace şi vor crea o atmosferă ostilă unei soluţii negociate.

La fel de îngrijorător este faptul că agitaţia politică ar putea aprinde situaţia de la faţa locului. Marşurile organizate de ANP pentru susţinerea recunoaşterii statului palestinian la ONU, chiar dacă neviolente în intenţii, ar putea scăpa cu uşurinţă de sub control dacă manifestanţii s-ar confrunta cu forţele de securitate israeliene.

Această situaţie instabilă ar putea fi manipulată de către extremiştii de ambele părţi, care prosperă ca urmare a violenţelor.

Potrivit lui Herzog, deşi este prea târziu pentru a transforma ceea ce se întâmplă într-un beneficiu reciproc, nu este prea târziu pentru a reduce riscurile unei închideri a uşii pentru o soluţie negociată, unei apariţii a violenţelor sau a declanşării colapsului ANP. Conţinutul rezoluţiei ONU ar trebui să fie echilibrat, iar răspunsul părţilor reţinut.

O soluţie bistatală, crede Herzog, este în interesul vital al israelienilor şi palestinienilor. În ceea ce priveşte Israelul, acesta ar trebui, în timp ce clarifică liderilor palestinieni consecinţele demersului lor unilateral – să continue transferurile financiare către ANP şi să lase uşa deschisă negocierilor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata