EUR
4,83 RON
(+0.41%)
USD
4,38 RON
(-0.83%)
GBP
5,42 RON
(-0.22%)
CHF
4,57 RON
(-0.23%)
BGN
2,47 RON
(+0.03%)
BYN
1,69 RON
(-0.2%)
CAD
3,09 RON
(+0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.23%)
AUD
2,69 RON
(-0.54%)
JPY
0,04 RON
(-0.86%)
CZK
0,18 RON
(-0.08%)
INR
0,06 RON
(-0.24%)

 

Fraţii Musulmani pregătesc un partid pe baze islamice în Libia

Fraţii Musulmani libieni, obligaţi să trăiască în clandestinitate şi exil timp de patru decenii ale regimului lui Muammar Gaddafi, şi-au reluat activitatea cu intenţia de a fonda un partid politic pe baze islamice şi de a juca un rol important în construcţia noii Libii, notează joi (22 septembrie 2011) ziarul ABC.

„Preconizăm desigur să intrăm în politică şi în cursa pentru primele alegeri legislative care vor avea loc”, a asigurat într-un interviu Amin Belhach, unul din liderii grupării islamiste şi membru al noii autorităţi a rebelilor Consiliul Naţional de Tranziţie (CNT).

Cu acest obiectiv în minte ei vor să fondeze un partid politic, dar aşa cum a precizat Belhach este deocamdată devreme pentru a-i preciza natura având în vedere că, potrivit calculelor, nu vor putea avea loc alegeri parlamentare mai devreme de doi ani şi jumătate. Prioritatea este de a se obişnui cu practicile democratice după atâţia ani de regim personalizat şi lipsă de instituţii.

„În Libia nu aveam partide, nu aveam democraţie. În primul rând vrem să practicăm democraţia”, a spus el.

Amin Bellach a ţinut să precizeze că viitoarea grupare, căreia nu i s-a stabilit un nume, va fi independentă de actuala conducere a lui Suleiman Abdel Qader Batus.

„Suntem în discuţii dacă va fi un partid, doar al Fraţilor Musulmani, sau va fi deschis şi altor părţi”, a spus acest fost profesor de Facultate de Inginerie din Tripoli, care a trăit zece ani în exil la Londra.

Deşi este conştient că frăţia sa nu are aceeaşi influenţă a Fraţilor Musulmani egipteni unde s-a născut această grupare, în 1928 datorită învăţătorului Hassan al Bana, el asigură că prezenţa ei se extinde în întreaga regiune de nord şi că va juca un rol important în viitoarea Libie.

Această grupare socială, economică, politică şi religioasă, este cea mai veche şi mai influentă din lumea arabo-islamică şi mizează, potrivit lui Belhach, pe „un stat civil şi democratic în care să existe transparenţă”.

Dar nu trebuie uitat că Libia „este o ţară musulmană, toată lumea este musulmană, prin urmare democraţia trebuie să se ridice pe bazele Islamului”. Confraţii susţin „toate mecanismele democratice, alegerile şi presa liberă, separarea puterilor, alternanţa la guvernare şi drepturile femeilor”, dar mereu în cadrul „sharia” (lege islamică).

El insistă în acest sens că islamul şi democraţia nu au fost înfrânte. „Credem că democraţia este necesară şi că poporul este sursă a puterilor, care trebuie să fie separate”, a declarat Bellach la recepţia oferită la un hotel din Tripoli, unde sunt găzduiţi numeroşi liderii politici ai CNT.

Fraţii Musulmani egipteni s-au extins în anii 50, în timpul represiunii preşedintelui egiptean Gamal Abdel Nasser, prin numeroase ţări ale regiunii.

În acestea ei au fondat noi sedii care funcţionează independent de Cairo, precum cel din Iordania, unde au optat pentru alianţa cu regimul până în anii 80, din Siria, unde s-au implicat în lupta armată împotriva puterii la sfârşitul anilor 70 şi începutul 80, sau în Egipto unde după căderea lui Hosni Mubarak au încercat să se adapteze unei elite care la început au refuzat să-i recunoască legal.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata