EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Cât ne mai suportă Pământul?

– Hrană, apă şi energie din ce în ce mai puţine pentru o populaţie din ce în ce mai mare. Aceasta este, de departe, cea mai mare provocare a omenirii. Cum o putem rezolva? De la 31 octombrie, vom fi şapte miliarde de pământeni – potrivit unor calcule extrem de complicate realizate de experţii Fondului pentru Populaţie al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), scrie Adevărul

Desigur, momentul este unul simbolic, copilul cu numărul şapte miliarde poate că s-a născut deja. „Este o victorie a omului asupra maladiei, a bolii”, declară profesorul universitar Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române.

Aproape un miliard de oameni trăiesc însă înfometaţi şi n-au acces la banala penicilină, primul pas în istoria medicinei care a făcut ca oamenii să trăiască peste 70 de ani, iar planeta să ajungă la şapte miliarde de locuitori. Pe de altă parte, dacă toţi pământenii ar fi suficient de bogaţi pentru a putea adopta peste noapte stilul de viaţă occidental, cât timp le-ar trebui oamenilor să secătuiască planeta?

Pentru ultimul miliard adăugat, omenirea a avut nevoie de numai 12 ani. O clipire de ochi, faţă de miile de ani necesari pentru ca pământenii să ajungă, pe la anul 1800, la primul miliard pe persoane. Prognozele ONU realizate anul trecut arată că-n 2050 vom fi aproape 10 miliarde de locuitori pe Terra. Se nasc tot mai puţini copii în statele dezvoltate şi în unele dintre ele a apărut deja declinul demografic, dar există o fertilitate mare în zonele sărace.

Unul dintre rapoartele ONU spunea că, dacă n-ar fi existat migraţia din statele paupere spre cele occidentale, declinul populaţiei din ţările dezvoltate s-ar fi declanşat încă de pe la începutul anilor 2000, în loc de 2025 sau 2030, cum se estimează că se va întâmpla. Fertilitatea din Asia va fi principala responsabilă pentru creşterile de populaţie viitoare. India, cu cea mai mare natalitate, va depăşi populaţia Chinei prin 2030.

Europa, continentul bolnav

Ei bine, populaţia planetei creşte într-un ritm vertiginos, însă România, ca întotdeauna, nu se încadrează în rândul lumii. Când tot mapamondul se lamentează că suntem prea mulţi, în spaţiul carpato – danubiano – pontic pare să se împlinească dorinţa celor care consideră România o ţară frumoasă dar, din păcate, locuită. Românii sunt tot mai puţini, pe un continent care nu se simte nici el prea bine, demografic vorbind.

Europa, „leagănul civilizaţiei”, este bolnavă demografic, spune cu tristeţe profesorul universitar Vasile Gheţău, directorul Centrului de Cercetări Demografice din cadrul Academiei Române. La jumătatea secolului trecut, populaţia „bătrânului continent” însemna un sfert din omenire, azi reprezintă doar 12%, iar în 2050 nu va mai exista decât un european la 10 pământeni, potrivit estimărilor Fondului pentru Populaţie al ONU.

„Populaţia Europei se va înscrie pe o traiectorie descendentă după 2030, trecând de la 738 de milioane, astăzi, la 719 milioane de locuitori, la mijlocul secolului. Ar fi singurul continent unde populaţia scade”, explică profesorul Gheţău.

Ameninţarea Europei vine dinspre fostul bloc comunist, unde populaţiile scad din cauze naturale, adică se nasc tot mai puţini copii şi mor tot mai multe persoane în vârstă. Aşa se întâmplă în statele baltice, Bulgaria, Ungaria şi România.

Citește și
1 Comentariu
  1. luk spune

    si de ce se nasc putini?pai e simplu neste domni au zis asa…mai baieti ademenitii pe aia sa intre in ue apoi salarii mici preturi mari la consumabile,mult rachiu si tigari sa nu fie limpezi la cap si …care mai raman nealterati de alcool nu vor face copii ca nu au cu ce sa i creasca,cei alcoolici de i vor proiecta ii vor arunca la gunoi pe nou nascuti si asa in 30 de ani romania nu v a mai fii ca sa aibe loc un alt popor sa se aseze pe aici ca eu stiu de ceva potential ce are romania.traienash si emilio iau si ei ceva promisiuni in nas si de nu amenintzari si camasta e ‘filosofia’.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata