Cu sau fără veto, Orientul Mijlociu este pe marginea prăpastiei

Confruntarea din cadrul ONU cu privire la aderarea unui stat palestinian a fost evitată, pentru moment.

Deşi preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, va înainta o cerere de aderare Consiliului de Securitate al ONU, el a făcut clar faptul că nu se aşteaptă la un vot imediat, întârziind astfel, necesitatea unui veto din partea SUA.

Nimeni nu ar trebui însă să ofteze uşurat, deoarece, în lipsa unei acţiuni rapide, Orientul Mijlociu este în prezent pe muchea unei noi perioade de conflict armat, scrie Anne-Marie Slaughter, fost director de planificare a politicilor pentru Departamentul de Stat al SUA, în ediţia de joi (22 septembrie 2011) a cotidianului Financial Times.

În ultimele luni, scrie Slaughter, ordinea existentă în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord a fost răsturnată; noile puteri concurează pentru a câştiga poziţii, iar vechile puteri (printre care Israelul) au destule motive pentru a abate atenţia de la problemele pe plan intern, exagerând ameninţările externe.

Chiar dacă evitarea unui vot cu privire la propunerea actuală de creare a unui stat palestinian este tertipul potrivit pe termen scurt, de folos pentru toate părţile implicate, o nouă strategie internaţională pentru a demara procesul de pace este în prezent un imperativ regional şi global, susţine fostul oficial al administraţiei americane.

Citeste si:  Un nou studiu arată de ce ţigările mentolate sunt mai periculoase decât ţigările obişnuite

SUA şi Israelul au promovat recent strategia abţinerii de la vot, convingând suficienţi membri a Consiliului de Securitate să se abţină, pentru a evita veto-ul. Observatorii diplomatici şi mass-media au catalogat aceste proces drept un caz de tipul America şi Israel versus lumea.

În fapt însă, toţi membrii Consiliului de Securitate au responsabilitatea primordială de a evita un vot. Consiliul de Securitate este menit să acţioneze prompt pentru a opri orice „ameninţare la adresa păcii”. Un vot cu privire la cererea palestiniană de statalitate, sau orice veto al SUA privind o astfel de cerere, ar fi chiar o astfel de ameninţare.

În teorie, orice rezoluţie a Consiliului de Securitate în favoarea unui stat palestinian ar trebui să crească presiunea internaţională asupra Israelului pentru a-l aduce la masa păcii. În practică, o astfel de rezoluţie va adânci probabil intransigenţa israeliană şi va declanşa o etapă înfricoşătoare de politică „pe marginea prăpastiei”.

Citeste si:  Investiţiile pun în mişcare în continuare industria auto din Europa Centrală şi de Est

Dispariţia de pe scena politică a lui Hosni Mubarak, cel mai decis partener pentru pace al Israelului din regiune, urmată de proteste pe scară largă împotriva Israelului şi de un atac violent asupra ambasadei israeliene din Cairo, intensifică pentru israelieni sentimentul că primăvara arabă nu înseamnă decât veşti proaste.

Ce se întâmplă dacă SUA îşi exercită dreptul de veto? Demersul, scrie Slaughter, este de natură să declanşeze violenţe în Gaza şi, eventual, în Cisiordania.

În acelaşi timp, contramăsurile israeliene riscă să genereze mai multe demonstraţii anti-Israel în Orientul Mijlociu, şi în special în Egipt, şi, eventual, în Siria. În ambele cazuri, o ciocnire directă între soldaţii israelieni şi egipteni sau sirieni în Sinai sau pe Înălţimile Golan este foarte posibilă, cu consecinţe potenţial catastrofale.

Dincolo de vecinătatea imediată a Israelului, situaţia este la fel de proastă. Prinţul saudit Turki al-Faisal a declarat deja că un veto al SUA ar declanşa o reevaluare saudită a măsurii în care acest stat cooperează cu SUA, în special în ceea ce priveşte Irakul şi, eventual, Yemenul.

Citeste si:  Forumul Mondial al Apelor decide accelerarea aplicării dreptului privind accesul la apă

Opoziţia saudită faţă de guvernul şiit de la Bagdad ar destabiliza Irakul şi a spori tensiunile dintre Arabia Saudită şi Iran. Preşedintele yemenit se află în prezent la Riad, astfel că un refuz saudit de a-şi coordona diplomaţia sa în Yemen cu Statele Unite ar face aproape imposibilă rezolvarea impasulului actual.

O strategie de abţinere la ONU este în cel mai bun caz un model ce merită exploatat, creând un moment de răgaz. Consiliul de Securitate ar trebui să depună eforturi pentru a adopta – iar SUA ar trebui să permită – o rezoluţie care susţine aspiraţia palestiniană la statutul de membru al ONU, condamnând în acelaşi timp încălcarea de către Israel a teritoriilor palestiene.

În plus, rezoluţia ar trebui să stabilească parametrii de negociere pe care preşedintele Barack Obama i-a prevăzut în luna mai, în timp ce supravegherea ar trebui delegată Cvartetului pentru Orientul Mijlociu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata