Dalai lama îşi va numi succesorul în jurul vârstei de 90 de ani

 Şeful spiritual al tibetanilor, Dalai lama, a afirmat sâmbătă că va hotărî, „la 90 de ani” de la reîncarnare, cine-i va fi succesorul, adăugând cu fermitate că el va avea ultimul cuvânt şi nu China, relatează AFP.

Dalai lama, 76 de ani, a făcut această declaraţie într-un document de 4.200 de cuvinte, difuzat după adunarea şefilor celor patru şcoli spirituale ale budismului tibetan, organizată la Dharamsala (nordul Indiei).

„Când mă voi apropia de 90 de ani, mă voi consulta cu marii lama ai tradiţiilor budiste tibetane, cu tibetanii şi alţi adepţi ai budismului tibetan şi voi face o reevaluare a instituţiei lui dalai lama, ca să-mi dau seama dacă ea trebuie permanentizată sau nu. Decizia mea va fi luată pe acestă bază”, a asigurat el.

Potrivit tradiţiei tibetane, călugării trebuie să găsească un tânăr care să prezinte semne că este reîncarnarea ultimului şef spiritual. Dalai lama a pomenit în trecut despre o eventuală rupere de această tradiţie, urmând să aleagă un succesor înainte să moară sau dintre tibetanii din exil. A mai spus că este deschis variantei de alegere a viitorului dalai lama.

Numeroşi observatori sunt de părere că succesorul lui dalai lama va fi ales de China, lucru care ar duce la existenţa a doi dalai lama, unul recunoscut de Beijing, iar celălalt de exilaţi, sau că acesta va fi ales cu consimţământul actualului şef spiritual.

China a respins în 1995 desemnarea de către dalai lama a lui panchen lama, al doilea în ierarhia budismului tibetan. Panchen lama ales de China, Gyaincain Norbu, care are astăzi 21 de ani, elogiază adeseori administraţia chineză din Tibet. Panchen lama ales de dalai lama, Gedhun Choekyi Nyima, n-a mai fost văzut din 1995, când a fost arestat de China.

Şeful spiritual al tibetanilor, în exil din 1959, solicită o autonomie reală a Acoperişului Lumii, fiind considerat de Beijing un „separatist” periculos.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata