ONU mai are nevoie de încă 700 de milioane de dolari pentru Cornul Africii

Organizaţia Naţiunilor Unite mai are nevoie de încă aproximativ 700 de milioane de dolari anul acesta pentru lupta împotriva foametei care afectează Cornul Africii, a afirmat sâmbătă secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, în cadrul unui mini-summit la New York privind această regiune, relatează duminică AFP.

‘În Somalia, foametea afectează regiuni întinse din sud. 750.000 de persoane riscă să moară de foame. Patru milioane au nevoie de ajutorul nostru de urgenţă. Zeci de mii de persoane au ajuns în Mogadiscio, ale cărei infrastructuri sunt depăşite’, a afirmat Ban Ki-moon în cadrul reuniunii organizate pe marginea Adunării Generale a ONU.

Liderul organizaţiei internaţionale a solicitat de asemenea accesul organizaţiilor internaţionale în zonele controlate de insurgenţii islamişti shebab. ‘Am putea salva multe vieţi dacă am avea liber acces la zonele controlate de shebab’, a mai spus el.

Peste 13 milioane de persoane care trăiesc în patru ţări din Cornul Africii – Etiopia, Kenya, Somalia şi Djibouti – afectate de secetă de zeci de ani, au nevoie de ajutor umanitar, afirmă ONU.

‘Problema păcii din Somalia necesită toată atenţia noastră. Somalia este epicentrul crizei. Stabilizarea situaţiei din Somalia este esenţială pentru ea însăşi şi pentru întreaga regiune’, a declarat premierul kenyan, Raila Odinga, a cărui ţară găzduieşte cea mai mare tabără de refugiaţi din lume, la Dadaab /est/, unde se află circa o jumătate de milion de persoane, majoritatea venite din Somalia.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.