EUR
4,84 RON
(+0.04%)
USD
4,30 RON
(+0.09%)
GBP
5,37 RON
(-0.07%)
CHF
4,55 RON
(+0.04%)
BGN
2,47 RON
(+0.07%)
BYN
1,76 RON
(+0.09%)
CAD
3,17 RON
(-0.03%)
RSD
0,04 RON
(-0.02%)
AUD
2,99 RON
(+0.02%)
JPY
0,04 RON
(+0.09%)
CZK
0,18 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(+0.1%)

Texas-ul anulează ultima cină a condamnaţilor la moarte

Autorităţile statului Texas, cu 476 de execuţii la activ din 1976, au considerat că este un privilegiu excesiv şi vor oferi condamnaţilor la moarte acelaşi fel de mâncare înainte de execuţie ca şi celorlalţi deţinuţi.

Statul Texas a decis să elimine cina specială care se oferea condamnaţilor la moarte, după ce un senator l-a considerat un privilegiu total „nepotriviť, notează vineri (23 septembrie 2011) ziarul Las Provincias.

Directorul executiv al Departamentului de Justiţie Criminală din Texas, Brad Livingston, a explicat într-un comunicat că, în ultima lor seară, condamnaţii nu vor mai putea să-şi aleagă preparate speciale şi vor primi aceeaşi mâncare de închisoare.

Livingston a decis să suprime „imediat” această favoare după ce a primit o scrisoare de la senatorul de Texas, John Whitmire, preşedintele Comitetului de Justiţie Criminală din Senatul statului, care a considerat „extrem de nepotrivit” să se acorde deţinuţilor un astfel de privilegiu.

„Cred că preocupările senatorului Whitmire de a permite condamnaţilor la moarte să-şi aleagă ultima cină sunt îndreptăţite”, arată el în comunicat.

Plângerea lui Whitmire a intervenit după ce deţinutul Lawrence Russell Brewer, un rasist radical condamnat la moarte pentru asasinarea unui bărbat de culoare a solicitat miercuri, înainte să fie executat, mai multe feluri de mâncare din care nici măcar nu a gustat.

Potrivist ziarului Houston Chronicle, deţinutul Brewer, în vârstă de 44 de ani a cerut pentru ultima sa cină, două porţii de piept de pui, un hamburger triplu cu caşcaval şi bacon, o tortilla de brânză, o garnitură de bame pregătite la cuptor, trei porţii de fajitas /mâncare mexicană/, o friptură mare la grătar cu jumătate de franzelă albă şi îngheţată.

Brewer, executat prin injecţie letală, a fost condamnat la moarte pentru asasinareaîn 1998 a lui James Byrd Jr., un bărbat de culoare în vârstă de 49 de ani pe care l-a legat în spatele camionetei sale şi l-a tras în viteză până i-a dezmembrat corpul. Texasul, cu 475 de execuţii, este statul care a aplicat cele mai multe condamnări la moarte din 1976, când a fost stabilită pedeapsa capitală în SUA, după un moratoriu de zece ani.

Guvernatorul Texasului şi aspirant la candidatura prezidenţială republicană pentru alegerile din 2012, Rick Perry, este un susţinător convins al pedepsei cu moartea.

Execuţia joi a unui alt condamnat la moarte, Troy Davis, în Georgia, în pofida îndoielilor privind vinovăţia sa şi a criticilor suscitate la nivel mondial, a redeschis dezbaterea privind aplicarea pedepsei cu moartea în SUA.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata