EUR
4,84 RON
(+0.09%)
USD
4,10 RON
(+0.08%)
GBP
5,37 RON
(-0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.26%)
BGN
2,47 RON
(+0.3%)
BYN
1,67 RON
(+0.3%)
CAD
3,08 RON
(-0.27%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,95 RON
(-0.23%)
JPY
0,04 RON
(-0.06%)
CZK
0,18 RON
(-0.39%)
INR
0,05 RON
(-0.06%)

Zi de lucru de opt ore? Nu şi pentru noi, susţin birocraţii de la Bruxelles

Birocraţii bine plătiţi de la Bruxelles ameninţă să boicoteze planurile de a-i face să lucreze opt ore pe zi – un program care, susţin aceştia, le-ar distruge „viaţa de familie”, relatează Daily Mail în ediţia de joi (22 septembrie 2011).

Liderii UE cer în prezent funcţionarilor publici de la Bruxelles – printre oficialii publici cel mai bine plătiţi din lume – să rămână la birou câte o jumătate de oră în plus pe zi, ca măsură de reducere a costurilor pentru contribuabilii din UE.

Măsura ar extinde săptămâna de lucru actuală de 37 de ore la aproape 40 de ore. Această cifră ar fi în continuare mai mică decât cele 41 de ore şi jumătate lucrate în medie de un britanic cu normă întreagă.

Cu toate acestea, sindicatele care reprezintă funcţionarii publici din UE vor refuza să ia în considerare orice extindere a săptămânii de lucru, argumentând că statul mai mult la serviciu va afecta „atractivitatea” locurilor lor de muncă.

Criticii au cerut sindicatelor – reprezentând 55.000 de angajaţi ai UE, dintre care 1.322 sunt britanici – „să fie realiste” în privinţa schimbărilor modeste legate de săptămâna de lucru, în contextul în care milioane de oameni de pe tot continentul îşi pierd locul de muncă sau sunt nevoiţi să muncească mai mult.

Comisia Europeană a solicitat această măsură de reducere a costurilor în urma presiunilor făcute de guvernele naţionale pentru a reduce bugetul alocat administraţiei de la Bruxelles.

Potrivit oponenţilor măsurii, orele suplimentare lucrate de funcţionarii europeni vor scuti contribuabilii europeni de un miliard de euro pe an.

Cu toate acestea, Equipe ďUnion Syndicale, grupul de lideri sindicali care reprezintă personalul din Parlamentul European, a emis un mesaj de respingere a apelului.

Acesta a declarat că „sindicatele şi asociaţiile de personal a răspuns la această propunere cu un categoric”niet!” / ‘nu’ în limba olandeză, una dintre limbile oficiale în Belgia, sediul instituţiilor europene/.

Pe lângă salariile mari /40% dintre angajaţii CE au aproximativ 8 .000 de euro pe lună/, funcţionarii publici din principalele instituţii ale UE – Comisia Europeană, Parlamentul European şi Consiliul de Miniştri al UE – se bucură de o serie de avantaje.

Acestea includ pensii generoase /19% din salariul final după 10 ani de muncă/, 42 de zile de odihnă pe an, posibilitatea de a-şi trimite copii la 14 şcoli private, unde taxele de şcolarizare ajung la 16.000 de euro pe an, şi mese şi băuturi gratis în cantinele instituţiei unde lucrează.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata