Demisia lui Kudrin ar putea duce la o criză a elitelor politice din Rusia

Rocada din tandemul aflat la putere în Rusia a provocat o criză politică şi a pus sub semnul întrebării sistemul construit de Vladimir Putin, notează mass-media din Occident.

Clarificarea publică a relaţiilor dintre preşedintele Dmitri Medvedev şi vicepremierul Aleksei Kudrin, soldată cu demisia acestuia din urmă, ar putea constitui un semn al profundelor contradicţii care există în cadrul birocraţiei ruse.

Prin decizia sa de a-l demite cu răsunet pe vicepremierul şi ministrul finanţelor Aleksei Kudrin, Medvedev a provocat un adevărat scandal politic, care afectează previzibilitatea şi autoritatea întregului sistem construit de Putin.

Medvedev, căruia i-au mai rămas şase luni de preşedinţie, a intrat într-o puternică disonanţă cu practicile politice implementate în urmă cu 12 ani, odată cu instalarea lui Vladimir Putin la Kremlin, notează The Washington Post.

Chiar de la începutul preşedinţiei sale, Putin a lucrat metodic şi asiduu pentru ca în cadrul elitelor politice sau de business să nu existe o voce disidentă comună.

Unitatea asupra căreia insista Putin a slăbit, iar preşedintele Medvedev l-a provocat pe ministrul de finanţe, care se bucura de atitudini favorabile, să-şi dea demisia, relatează cotidianul american.

Potrivit Washington Post, acest neplăcut scandal politic constituie ultima dovadă a faptului că renumitul sistem al lui Putin a început să cedeze. Demisia pare a fi un semnal adresat lui Putin: fie eşti cu Medvedev, pe care îl vei înlocui, fie cu ministrul finanţelor, care are în portofoliu succese convingătoare în soluţionarea unor probleme complicate ale ţării.

Citeste si:  Gazprom pierde piaţa energetică a Europei

Probabil, Medvedev nu-i putea permite lui Kudrin să schimbe taberele. Kudrin a fost nevoit să plece, deoarece în caz contrar strategia politică a lui Putin ar fi fost pusă sub semnul întrebării. „Aceasta este exact acea durere de cap care îi dispalce lui Putin, chiar dacă el şi-a avut propriul rol în apariţia ei”, notează ziarul american.

The New York Times nu trage nişte concluzii atât de profunde. În opinia publicaţiei, răspunsul este mai transparent: demisia lui Kudrin ar putea constitui o încercare a lui Medvedev de a¬şi întări autoritatea.

În acelaşi timp, această demisie dezvăluie „contradicţii în cadrul elitelor aflate la putere”, ceea ce potrivit unor analişti „ar putea constitui o ameninţare la adresa aşa-zisului tandem Putin-Medvedev, multă vreme prezentat publicului drept „indistructibiľ.

Cele două publicaţii americane nu găsesc explicaţii comune pentru motivele care l-au îndemnat pe Kudrin să critice în mod atât de deschis politica economică a lui Medvedev.

Cea mai populară versiune a presei străine este aceea că la baza frondei a stat dorinţa fostului ministru al finanţelor de a ocupa el însuşi funcţia de premier în timpul preşedinţiei lui Putin.

„Kudrin a avut multă vreme relaţii destul de complicate cu Medvedev şi, după cum se considera, nutrea speranţe că va deveni premier, speranţe distruse de „înţelegerea” dintre Putin şi Medvedev.

Citeste si:  Partenerii români de afaceri, locul I la rău-platnici

Mult timp, Kudrin a fost considerat un ministru care nu poate fi demis, deoarece este un vechi prieten al lui Putin şi pe care acesta l-a ajutat să ajungă la Kremlin la sfârşitul anilor 1990″, aminteşte The Financial Times.

În opinia The Wall Street Journal, decizia lui Kudrin constituie o manifestare a lipsei de răbdare a elitelor birocratice: „Această rocadă ar putea menţine tandemul Putin-Medvedev, însă lasă puţin spaţiu pentru birocraţii ruşi în ceea ce priveşte ascensiunea pe scara ierarhică”.

Umilitor pentru preşedinte, gestul public al lui Kudrin atestă în ce măsură s-a redus puterea lui Dmitri Medvedev din momentul în care acesta l-a propus, în cadrul congresului „Rusiei Unite”, pe Vladimir Putin la preşedinţia Rusiei, subliniază Financial Times.

Ţinând cont de miză, nu este clar de ce Kudrin a ales tocmai acest moment pentru a lansa critici, îşi exprimă nedumerirea New York Times, în timp ce publicaţia economică franceză Les Echos remarcă alt „paradox”: „Kudrin se bucură de reputaţia unui liberal, la fel ca Dmitri Medvedev şi spre deosebire de Vladimir Putin, considerat întruchiparea conservatorismului, însă Kudrin l-a acuzat tocmai pe Medvedev de cheltuieli prea mari, în pofida faptului că nici Putin nu este un model de economisire bugetară.

Ziarele economice occidentale îl consideră pe Kudrin „cea mai mare pierdere” provocată de rocada din tandem. The Wall Street Journal notează că demisia lui Kudrin „lasă Rusia fără un „uliu fiscal” şi un „important promotor al reformelor economice”, exact în momentul când ţara are nevoie de ambele aceste calităţi”.

Citeste si:  Profiturile băncilor din România vor scădea cu până la 91% din cauza crizei

Presa străină a început deja să scrie despre Medvedev la timpul trecut, iar atunci când îl compară pe ministrul demis cu preşedintele aflat la final de mandat ajunge la concluzii puţin măgulitoare la adresa acestuia din urmă.

„Kudrin se bucură de mai mare respect şi la el în ţară, şi în străinătate, pentru modul în care a gestionat imensele venituri petroliere ale Rusiei, punând miliarde de dolari în fondul de rezervă care, chiar dacă se epuizează acum, i-a permis ţării să depăşească cele mai grave probleme economice apărute în 2008”, îl evaluează în mod pozitiv pe Kudrin cotidianul Washington Post, subliniind că, în ceea ce-l priveşte pe Medvedev, „acesta nu a ieşit niciodată din cuvântul lui Putin”.

„Robin şi-a cedat în sfârşit fotoliul lui Batman”, astfel îşi începe Les Echos articolul despre rocada din cadrul puterii ruse.

„Fără un ministru al finanţelor care să fie respectat de investitori, fostul şi viitorul preşedinte rus „va trebui să depună mari eforturi pentru a menţine ritmul de dezvoltare economică a Rusiei”, conchide aceeaşi publicaţie.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close