EUR
4,84 RON
(-0.08%)
USD
4,11 RON
(-0.78%)
GBP
5,36 RON
(+0.2%)
CHF
4,49 RON
(-0.29%)
BGN
2,48 RON
(-0.66%)
BYN
1,68 RON
(-0.6%)
CAD
3,07 RON
(-0.06%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,95 RON
(-0.26%)
JPY
0,04 RON
(-0.38%)
CZK
0,18 RON
(+0.38%)
INR
0,05 RON
(-0.5%)

Mexicul, o ţară periculoasă pentru presă

Cu asasinarea Mariei Elizabeth Macias, redactor şef la ziarul Primera Hora din Nuevo Laredo, sunt deja 11 jurnaliştii asasinaţi în Mexic de la începutul anului.

Ziarista denunţase membri ai crimei organizate prin reţelele de socializare, potrivit procuraturii statului Tamaulipas.

Cadavrul ziaristei, în vârstă de 39 de ani, a fost găsit decapitat, într¬un cartier din Nuevo Laredo, însoţit de un mesaj „atribuit crimei organizate”, notează marţi (27 septembrie 2011) ziarul El Pais.

Din 2006, anul unei recrudescenţe a luptelor între cartelurile drogurilor, 50 de ziarişti au fost asasinaţi, potrivit datelor Comisiei Naţional a Drepturilor Omului (CNDH).

Majoritatea asasinatelor nu au fost elucidate, iar făptaşii au rămas nepedepsiţi. Ceea ce încurajează atacurile, în mijlocul valului generalizat de violenţă, soldat cu peste 40.000 de morţi, de când preşedintele Felipe Calderón a lansat războiul împotriva traficului de droguri, după învestirea sa în 2006.

Potrivit datelor organizaţiilor internaţionale, Mexicul este cea mai periculoasă ţară din America pentru presă şi libertatea de expresie şi a doua din lume, după Pakistan: în ultimii 11 ani, au fost asasinaţi 102 ziarişti.

Carlos Lauria, coordonatorul comitetului de protecţie a ziariştilor latino¬americani declara în iunie că Mexicul trăieşte „o criză naţională”, care ameninţă însăşi stabilitatea sa politică prin numeroasele atacuri asupra ziariştilor şi a mijloacelor de comunicare.

La 31 august au apărut trupurile dezbrăcate şi prezentând semne de strangulare ale ziaristelor Rocío Gonzalez Trapaga şi Marcela Yarce Viveros în parcul Iztapalapa din capitală.

Yarce, fondatoare a revistei Contralinea, era cunoscută pentru denunţurile şi investigaţiile sale privind corupţia. În timp ce Gonzalez scria articole ca ziaristă independentă pentru diferite medii tipărite.

Humberto Millán, director al ziarului online A Discusión a fost găsit mort, la 25 august la Culiacan, aproape de locul unde fusese răpit de un grup înarmat. Cadavrul său zăcea pe un câmp agricol, la trei kilometri de localitate.

Alte victime recente sunt Yolanda Ordaz, reporter la ziarul Notiver, din statul Veracruz, care de 20 de ani acoperea infomaţiile transmise de poliţie. Ziarista dispăruse la 24 iulie: corpul său decapitat a fost găsit în faţa sediului unui alt ziar, fapt interpretat ca un avertisment dat presei.

Procuratura locală a insinuat o posibilă conexiune a colegilor ei cu banda criminală de narcotraficanţi Los Zetas. La 3 iulie ziaristul Angel Castillo Corona şi fiul său de 16 ani au fost împuşcaţi în maşină pe autostrada Mexico-Santiago-Chalma.

Tot de la ziarul Notiver, editorialistul Miguel Ángel López Velasco, de 55 de ani a fost asasinat în poarta casei sale din Veracruz, alături de soţia şi de fiul lor 21 de ani, fotograf la acelaşi ziar. Editorialistul primea de patru ani ameninţări cu moartea. Poliţiştii au găsit peste 20 de tuburi de gloanţe la locul crimei.

În iunie a fost găsit asasinat, la Huatabampo (statul Sonora), Pablo Aurelio Ruelas, reporter la Diario del Yaqui şi Regional de Sonora. La 31 mai a fost găsit la Veracruz cadavrul lui Noel López Olguín, reporterul ziarului La Verdad, care fusese răpit la 3 martie de un grup înarmat.

Prima victimă a anului acesta Valentin Valdes Espinosa, de la ziarul Zocalo Saltillo din statul Coahuila, a fost găsit la 7 ianuarie, asasinat şi torturat, însoţit de mesajul: „Acelaşi lucru li se va întâmpla tuturor celor care nu vor să priceapă”.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata