EUR
4,84 RON
(-0.04%)
USD
4,30 RON
(-0.35%)
GBP
5,37 RON
(-0.02%)
CHF
4,55 RON
(-0.12%)
BGN
2,47 RON
(+0.02%)
BYN
1,77 RON
(+0.17%)
CAD
3,17 RON
(-0.35%)
RSD
0,04 RON
(+0.01%)
AUD
2,99 RON
(-0.29%)
JPY
0,04 RON
(-0.39%)
CZK
0,18 RON
(+0.23%)
INR
0,06 RON
(-0.32%)

Ministrul Comunicaţiilor se întreabă prea târziu „de ce Nokia se retrage din România”

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Valerian Vreme, consideră că retragerea celui mai mare producător mondial de telefoane mobile din România este o decizie strict economică a concernului finlandez, care nu vizează doar ţara noastră.
„Nu am semnale că Nokia s-ar retrage din alte motive. Din câte ştiu eu, decizia de retragere a companiei finlandeze Nokia nu e numai pentru România. Nu vreau să intru în analiza deciziei lor, ştiu doar că au ceva probleme şi de aceea îşi schimbă politica economică, probabil vor mână de lucru mai ieftină.Consider că este bine că relocă activitatea, chiar şi în Republica Moldova, dacă aşa au decis”, a declarat, joi, Valerian Vreme. Acesta a subliniat că nu are semnale din partea altor companii că ar intenţiona să urmeze exemplul Nokia şi nici că ar putea fi un semnal prost pentru potenţiali investitori.”Discutăm de o resursă umană bine pregătită în România, avem programatori buni, salarizarea este încă atractivă faţă de alte ţări din UE şi multe alte companii şi-au exprimat interesul de a veni în România pentru că vor să îşi lărgească businessul.

Vor să dezvolte centre de dezvoltare, de soluţii şi de service online. De exemplu, am vorbit cu cei de la Huwei, care au în Europa multe centrale telefonice şi au nevoie de service. Compania Ericsson are deja 800 de angajaţi în România şi vrea să urce cu încă 500. Cu cei de la Dell am discutat, de asemenea, despre intenţia lor de a investi în România”, a subliniat Vreme.

Ministrul Comunicaţiilor a menţionat că lucrează la o schemă de ajutor de stat care să acorde facilităţi investitorilor din domeniu.

„Lucrăm la acea schemă de ajutor de stat pentru investitorii de domeniu. Eu cred că este o iniţiativă bună, chiar dacă unii m-au criticat, prin care vom acorda anumite facilităţi investitorilor. Nu înseamnă că le dăm bani, ci facilităţi legate, de exemplu, de impozitul pe salarii. Încercăm să accelerăm acest proces la ora actuală.

Noi am finalizat documentaţia la MCSI, dar ea trebuie discutată şi negociată şi cu alte ministere, iar pe urmă o vom prezenta Guvernului pentru aprobare”, a mai adăugat şeful MCSI.

Nokia, cel mai mare producător mondial de telefoane mobile, a anunţat, joi, concedierea a 3.500 de angajaţi din cauza închiderii fabricii din România şi a reorganizării afacerilor companiei finlandeze.

‘Planificata închidere a fabricii din Cluj combinată cu ajustarea operaţiunilor din lanţul de furnizare este estimată să afecteze aproximativ 2.200 de angajaţi’, se arată în comunicatul Nokia.

Decizia Nokia de închidere a fabricii din Jucu (Cluj) a fost anunţată angajaţilor joi dimineaţă.

Pe 27 aprilie, Nokia a anunţat disponibilizarea a circa 120 de persoane de la Centrul de cercetare şi dezvoltare Cluj.„Se estimează astfel că anumite centre de dezvoltare se vor extinde, în vreme ce altele îşi vor diminua sau îşi vor închide activitatea. Ca parte a procesului de aliniere la strategia Nokia, se estimează că anunţul privind reducerea forţei de muncă va avea impact asupra sitului de Cercetare şi dezvoltare aflat în cadrul Olympia Business Center din Cluj.

Nokia estimează că până la sfârşitul trimestrului al treilea 2011 proiectele curente desfăşurate în această locaţie vor fi diminuate complet. Operaţiunile de cercetare şi dezvoltare vor continua să fie derulate în alte centre Nokia de pe glob. Se preconizează că vor fi afectate aproximativ 120 de persoane. Nu sunt planificate niciun fel de schimbări la nivelul fabricii Nokia de la Jucu”, se preciza într-un comunicat al Nokia.

Tot pe 27 aprilie, Nokia Corp a anunţat că va concedia 4.000 de angajaţi din întreaga lume până la sfârşitul lui 2012, deoarece compania finlandeză face tot posibilul să-şi micşoreze costurile, din cauza concurenţei puternice din partea rivalilor săi pe segmentul telefoanelor inteligente (smartphone).

Pe 1 iunie, acţiunile Nokia Corp au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 13 ani, investitorii fiind îngrijoraţi că grupul finlandez nu va reuşi să-şi majoreze cota de piaţă după adoptarea sistemului de operare Windows Phone de la Microsoft, iar pe 2 august, agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s Ratings Services a coborât ratingul pe termen lung atribuit producătorului finlandez de telefoane mobile Nokia Oyj, la ‘BBB’ de la ‘BBB plus’, adăugând că perspectiva asociată este una negativă, potrivit unui comunicat de presă.

Fabrica de la Jucu, investiţie de 60 de milioane de euro, a fost inaugurată în 2008.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata