EUR
4,83 RON
(+0.05%)
USD
4,43 RON
(+1.08%)
GBP
5,47 RON
(+0.46%)
CHF
4,56 RON
(+0.24%)
BGN
2,47 RON
(+0.04%)
BYN
1,72 RON
(+1.15%)
CAD
3,17 RON
(-0.24%)
RSD
0,04 RON
(+0.06%)
AUD
2,75 RON
(-0.92%)
JPY
0,04 RON
(+1.06%)
CZK
0,18 RON
(-1.39%)
INR
0,06 RON
(-1.57%)

 

Ce s-ar întâmpla dacă oamenii ar deveni nemuritori?

– Îmbătrânirea şi moartea nu sunt nişte etape pe care oamenii aşteaptă cu nerăbdare să le întâlnească, dar, paradoxal, se pare că „am dezvoltat” îmbătrânirea pentru a ne ajuta să supravieţuim, prezintă Daily Mail un studiu realizat de cercetători de Universitatea din Sao Paolo, Brazilia.

Folosind simulări pe calculator a două civilizaţii aflate „în competiţie”, una muritoare şi una nemuritoare, biologul evoluţionist Andre Martins a demonstrat că, în anumite condiţii, îmbătrânirea şi moartea ar fi un avantaj.  Nu pentru indivizii în cauză, bineînţeles, ci pentru specie ca întreg.

„O specie care îmbătrâneşte poate duce la extincţia competitorilor nemuritori”, spune Martins. „Atunci când există schimbare, prin moartea indivizilor în vârstă, fiecare generaţie nouă este uşor mai bine adaptată la noile condiţii”.

Dacă oamenii ar  deveni vreodată nemuritori, aşa cum prezic „viitorologii” precum Ray Kurzweill, am putea fi exterminaţi de către speciile rivale care au „avantajul” de a imbătrâni şi de a muri.

Modelele computerizate ale lui Martins s-au comportat foarte diferit potrivit unor ajustări mici în program, iniţial speciile „nemuritoare” (care mureau doar dacă erau „omorâte” sau în accidente) aveau un avantaj. Dar în timp ce mai multe elemente aleatorii erau introduse, cum ar fi mutaţiile, populaţiile care se „reduceau” singure prin îmbătrânire aveau un avantaj. „Ceea ce putem observa este faptul că speciile care îmbătrânesc se adaptează mai repede, şi această adaptabilitate compensează cumva o parte din efectul negativ al morţii.”

Bryan Appleyard spune că lucrurile din lumea reală ar fi diferite: „Eu cred că dezavantajul real pe care l-ar avea nemuritorii ar fi faptul că s-ar plictisi îngrozitor”.

Unii autori prezic că rasa umană ar putea trăi la un moment dat pentru totdeauna, folosind fie o tehnologie avansată sau inovaţii şi descoperiri ale medicinei.
„Gerontologistul” britanic Aubrey de Grey a spus în 2008 că primul copil care va trăi 1000 de ani este posibil „să se fi născut deja”. Atenţia lui a fost îndreptată mai ales asupra abordărilor care „să învingă” îmbătrânirea corpului.
Autorul american Ray Kurzweil spune că o extindere uriaşă în inteligenţa maşinilor va duce spre un moment când minţile oamenilor vor putea fi „descărcate” în maşini şi astfel „să trăiască” veşnic. Acesta a scris cartea „Singularitatea e aproape” în 2005, şi urmează un regim strict de sănătate în speranţa că va trăi să vadă prezicerile sale în ceea ce priveşte „descărcarea minţii” devenind realitate în 2030.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata