VIDEO: Cele mai frumoase AURORE de până acum, generate de exploziile solare recente

– O pată solară cu un diametru de aproape 100.000 de kilometri – de zece ori mai mare decât Terra – a eliberat flăcări solare ce au creat spectacole de lumini incredibile deasupra mai multor regiuni din lume, relatează Daily Mail

Cunoscute sub numele de aurore, acestea sunt cauzate de particulele de radiaţii ale Soarelui care se lovesc de atmosfera Pământului şi sunt văzute în mod normal în ţările din nordul extrem, precum Norvegia. Totuşi, aurorele au putut fi fotografiate chiar şi în partea de sud, precum regiunea Oxfordshire din Anglia, unde cerul a devenit verde, cu nuanţe de violet.

O auroră uriaşă verde şi roşie a fost fotografiată şi de Staţia Spaţială Internaţională.

 

Totuşi, exploziile solare recente, cauzate de o pată solară cunoscută sub numele de „Regiunea Activă 1302”, ar putea putea face ravagii în ceea ce privesc comunicaţiile electronice variind de la electronicele portabile, precum iPhone, şi până la secţiuni ale reţelelor de alimentare.

Experţii însă consideră că cele mai puternice erupţii solare au fost şi au trecut. Totuşi, activitatea solară este de notorietate imprevizbilă şi Pământul încă se află în raza de acţiune a astrului de foc.
Astronomul Ian Griffin, director general al Science Oxford, a declarat: „Regiunea Activă 1302 este sursa tuturor aurorelor, şi de asemenea poate fi sursa şi mai multor aurore în următoarele nopţi. Experţii în meteorologie spaţială au estimat că sunt 40% şanse să mai aibă loc explozii solare în următoarele 24 de ore. Orice astfel de erupţie va fi orientată direct spre Pământ deoarece pata solară traversează centrul discului solar”.
„Pe scurt, fără Lună pe cer, şi cu o regiune activă pe Soare, următoarele nopţi ar putea fi foarte interesante pentru locuitorii ţările nordice”, a adăugat astronomul Ian Griffin.

Vânătorul de aurore Reed Ingram-Weir a descris luminile de deasupra Marii Britanii ca cele mai impresionante pe care le-a văzut vreodată, reuşind să facă nişte fotografii incredibile.

Aurorele spectaculoase ar putea deveni ceva obişnuit în următorii ani, în timp ce Soarele trece momentan printr-o perioadă de activitate puternică.

Doctor Tim O’Brien de la Universitatea din Manchester, a adăugat: „Activitatea solară creşte şi scade în intensitate, cu momente de vârf la fiecare 11 ani. Ne îndreptăm acum într-o perioadă de creştere spre următorul maxim, ceea ce este o veste bună pentru cei care doresc să vadă Luminile Nordice”.

„Următorul vârf al activităţii Soarelui va fi în 2014, aşadar vor mai exista şi alte şanse să observăm aurore. Rata de producere a exploziilor solare va creşte cu siguranţă în următorii ani. Totuşi, nu le putem prezice”.

O pată solară se produce atunci când câmpurile magnetice puternice de pe Soare ajung la suprafaţă şi se răcesc, a explicat NASA. Cele mai mari pot fi văzute în mod clar cu ajutorul telescoapelor şi a aparatelor puternice.

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.