EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(0%)
GBP
5,41 RON
(-0.02%)
CHF
4,18 RON
(-0.01%)
AUD
3,00 RON
(-0.01%)
CAD
3,17 RON
(-0%)
BGN
2,42 RON
(0%)
RUB
0,06 RON
(0%)
ZAR
0,30 RON
(-0.03%)
BRL
1,13 RON
(-0.03%)
CNY
0,62 RON
(0%)
INR
0,06 RON
(-0.01%)

10 lucruri pe care nu le ştiai despre corpul tău – GALERIE FOTO

0

– Corpul uman este o maşinărie impresionantă, plină cu lichid, care mişcă şi amestecă chimicale cu precizie şi coordonare, realizând absolut totul, de la amintiri la mucoasă. Mai departe explorăm câteva din misterele frumoase, mai mult sau mai puţin complexe, ale modului în care funcţionăm.

1.    Pielea are patru culori

Pielea, fără colorare, ar părea de un alb cremos. Aproape de suprafaţa ei, vasele de sânge adaugă o nuanţă de roşu. Un pigment galben nuanţează „pânza”. Într-un final, melanina sepia, creată datorită razelor UV, ajunge să dea aspectul ciocolatiu al pielii, dacă se găseşte în cantităţi mari. Aceste patru nuanţe, amestecate în proporţii diferite alcătuiesc culorile pielii, pentru toate popoarele de pe Pământ.

2.    Lumea râde odată cu tine

Asemenea reacţiei pe care o avem atunci când privim pe cineva care cască, studii recente sugerează că râsul este o indicaţie socială pentru imitare. De fapt, este suficient doar să auzim pe cineva râzând, că regiunea creierului asociată cu mişcările faciale este imediat stimulată. Mimica sau imitarea joacă un rol important în interacţiunea socială. Comportamente precum strănutatul, râsul, plânsul şi căscatul pot fi modalităţi de a crea legături sociale puternice într-un grup.

3.    Evoluţia creierului şi măselele de minte

Măselele de minte nu au fost întotdeauna o sursă de venit pentru medicii stomatologi. Cu mult timp în urmă, aceste măsele reprezentau un al treilea set de molari pentru zdrobirea cărnii. Însă, în timp ce creierul nostru a evoluat, inclusiv prim mărirea dimensiunii lui, structura maxilarului s-a modificat, aceste măsele devenind aproape inutile. Cu toate acestea, uneori ne costă foarte mult extracţia lor…

4.    De ce avem nasul „mucos

Cele mai multe din celulele din corpul nostru au în componenţa lor elemente asemănătoare cu cele din păr, numite cili, care ajută la o gamă mare de funcţii, de la digestie la auz. În nas, cilii ajută la scurgerea mucoasei de la cavitatea nazală până la gât. Vremea rece încetineşte procesul de scurgere, provocând o rezervă de mucoasă care vă lasă cu nasul „mucos”. Membranele nazale umflate sau condensarea pot de asemenea cauza un nas înfundat şi „plin”.

5.    Pubertatea remodelează structura creierului

Cu toţii ştim că schimbările hormonale din corp sunt necesare pentru a încuraja creşterea şi pentru a face corpul pregătit pentru reproducere. Dar de ce adolescenţa este atât de neplăcută emoţional?
Hormonii, ca testosteronul, de fapt influenţează dezvoltarea neuronilor din creier, iar schimbările ce au loc în structura creierului au multe consecinţe comportamentale. Trebuie să vă aşteptaţi la stânjeneală emoţională, apatie şi la luarea de decizii proaste, dar toate acestea se întâmplă deoarece regiuni din cortexul frontal se maturizează.

6.    Există mii de ouă care nu sunt folosite de ovare

Când o femeie ajunge la sfârşitul vârstei de 40 de ani, ciclul menstrual lunar care controlează nivelul hormonal şi pregăteşte ovulele pentru înseminare îşi încetează activitatea. Ovarele femeilor au produs din ce în ce mai puţin estrogen, stimulând schimbări fizice şi emoţionale de-a lungul întregului corp. Foliculii ovarieni subdezvoltaţi încep să nu mai elibereze ovule la fel de des ca înainte.

O tânără adolescentă are 34.000 de foliculi ovarieni slab dezvoltaţi, cu toate că doar în jur de 350 se maturizează de-a lungul vieţii femeii (la o rată de 1 pe lună). Foliculii ovarieni nefolosiţi se deteriorează apoi. Fără nici o eventuală sarcină în viitorul apropiat, creierul poate opri gestionarea eliberării de ovule.

7.    O mare parte din mâncare este hrană pentru gândire

Deşi reprezintă doar 2% din greutatea totală a corpului, creierul revendică 20% din oxigenul şi caloriile corpului. Pentru a menţine capul nostru bine aprovizionat cu resurse, trei artere cerebrale majore pompează în mod constant oxigen. Un blocaj sau o pauză la una din ele lipseşte celulele creierului de energia de care au nevoie pentru a funcţiona, afectând funcţiile controlate de această regiune. Acesta se întâmplă în cazul unui accident vascular cerebral.

8.    Ruperea oaselor, cauzată de dezechilibrul mineralelor din corp

În afară de susţinerea organelor şi a muşchilor, care reprezintă corpul nostru, oasele ajută la reglarea nivelului de calciu. Oasele conţin atât fosfor cât şi calciu, cel din urmă fiind necesar pentru muşchi şi sistemul nervos. Dacă elementul este într-o cantitate mică, anumiţi hormoni vor produce ruperea oaselor, astfel urcând nivelul de calciu din corp, până când se ajunge la concentraţia potrivită extracelulară.

9.    Poziţia corpului afectează memoria

Nu îţi aminteşti ziua de naştere a celui mai bun prieten? Încearcă să găseşti o poziţie potrivită. Amintirile sunt puternic încorporate în simţurile noastre. Un miros sau un sunet poate trezi un episod îndepărtat din copilăria cuiva. Conexiunile pot fi evidente (un clopoţel de biciletă vă aduce aminte de ruta zilnică din copilărie) sau enigmatice.

Un studiu recent a ajutat la descifrarea parţială a acestui mister, arătând că ne amintim mai repede şi mai bine episoade din trecut atunci când ne aflăm într-o poziţie a corpului similară cu cea din timpul acelui eveniment.

10.    Stomacul secretă acid coroziv

Există un lichid periculos care nu vă poate fi confiscat niciodată: se află în intestinul fiecăruia dintre noi. Celulele stomacului secretă acid clorhidric, un compus coroziv folosit la tratarea metalelor în lumea industrială. Poate decapa oţelul, dar mucoasa de pe peretele stomacului menţine acest acid în siguranţă în sistemul digestiv.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.