Atenţie la orele de culcare şi de trezire – influenţează riscul de a deveni supraponderali

0

– În urma unui studiu prezentat de www.beforeitsnews.com, s-a demonstrat că tinerii care s-au trezit devreme au devenit mai zvelţi şi mai activi din punct de vedere fizic, în timp ce tinerii mai „nocturni”, chiar dacă dorm acelaşi număr de ore, sunt predispuşi să devină supraponderali.

Un studiu, prezentat în ediţia de pe 1 octombrie a revistei „SLEEP”, a înregistrat orele de culcare şi orele la care s-au trezit dimineaţa a 2.200 de tineri participanţi din Australia, cu vârste cuprinse între 9 şi 16 ani, şi le-a comparat greutăţile şi modul în care îşi petrec timpul liber pe parcursul a patru zile.

Copii care s-au dus la culcare târziu şi s-au trezit tot târziu au fost cu 1,5 ori mai expuşi la riscul de a deveni obezi decât cei care s-au dus la culcare şi s-au trezit devreme.

Mai mult, pentru categoria celor „nocturni”, s-a constatat că este aproape de două ori mai sigur ca aceştia să fie inactivi fizic şi de 2,9 ori mai sigur că vor sta în faţa calculatorului mai multe ore decât e recomandat.

Carol Maher, membru al echipei care a realizat studiul, a spus că „toţi copii care s-au dus la culcare târziu şi s-au trezit târziu, precum şi ceilalţi, care s-au dus la culcare şi s-au trezit devreme, au avut practic acelaşi număr de ore de somn în total”. „Studiul nostru sugerează că ora de somn, precum şi ora la care se trezesc este foarte importantă pentru dezvoltarea armonioasă a tinerilor”.

Maher spune că dimineţile sunt mult mai propice pentru activitatea fizică a tinerilor, în timp ce nopţile vin cu o gamă variată de emisiuni la televizor şi de oportunităţi de a socializa pe Internet. Această relaţie între ora din zi şi activităţile disponibile ar putea explica de ce comportamentele cele mai sedentare au fost observate la tinerii care au ore de somn mult mai târzii. „Descoperirile arată că acest tip de somn este asociat cu exemple de activităţi nefavorabile şi cu efecte asupra sănătăţii”, arată cercetătorii.

Alte rezultate ale studiului de la Universitatea din Australia de Sud:

  • cei care s-au dus la culcare mai devreme cu 70-90 de minute, s-au trezit cu 60-80 de minute mai devreme şi au acumulat cu 27 de minute mai multă activitate fizică în fiecare zi faţă de ceilalţi
  • cei care au avut ore târzii de culcare şi de trezire s-au uitat la televizor, au jucat jocuri video sau au stat pe Internet 48 de minute
  • pe o scară largă cei cu ore târzii de culcare şi de trezire au înlocuit 30 de minute de activitate viguroasă fizică cu 30 de minute de comportament sedentar pe zi, în comparaţie cu grupul celor care s-au dus la culcare şi s-au trezit devreme
  • indicele masei corporale a fost mult mai mare la cei care au ore târzii de somn, şi de asemenea erau mai predispuşi să devină supraponderali
  • cei care mergeau la culcare şi se trezeau devreme au fost în majoritate persoane care aveau fraţi sau surori, care trăiau în oraşe mari, care veneau din familii cu un venit mai mic sau aveau şi o slujbă cu jumătate de normă.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.