Ce modificări fiscale se aplică de la 1 octombrie

0

– De la începutul acestei luni, declaraţia 112 se depune trimestrial de către unii contribuabili, iar datoriile se sting în ordinea vechimii lor.

Deşi cea mai mare parte din modificările fiscale decise de Guvern la începutul lunii septembrie vor intra în vigoare de la începutul anului viitor, unele noutăţi se aplică de la 1 octombrie, scrie EVZ.ro.

Este vorba despre depunerea trimestrială a declaraţiei unice de către firmele mici şi alte categorii de contribuabili, precum şi despre modificarea ordinii de stingere a datoriilor către bugetul statului. Astfel, de la 1 octombrie, firmele mici, care au o cifră de afaceri mai mică de 100.000 euro pe an şi cel mult trei salariaţi depun declaraţia unică 112 trimestrial, adică de patru ori pe an în loc de 12 ori pe an.

Urmează penalităţile. Începând cu data de 1 octombrie, a intrat în vigoare o modificare a Codului de procedură fiscală care prevede faptul că se sting „toate obligaţiile fiscale principale, în ordinea vechimii, şi apoi obligaţiile fiscale accesorii, în ordinea vechimii”.

Aceasta înseamnă că o companie care are datorii la bugetul statului va plăti mai întâi acea datorie principală şi abia apoi dobânzile şi penalităţile de întârziere. În acest fel, firmele care au restanţe la buget şi le vor stinge mai uşor.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.