EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Directorul executiv al Nokia pare să invoce argumente credibile, dar vor fi ele susţinute şi de acţiuni credibile?

0

Analiştii sunt unanimi în aprecierea că Nokia trece printr-o perioadă de reducere inevitabilă, relevă presa internaţională de vineri (30 septembrie 2011).

Joi, a anunţat închiderea fabricii de la Jucu, în România, acesta fiind cel mai recent demers din eforturile de restructurare întreprinse de compania finlandeză, pentru a se orienta spre locuri unde există creştere şi venituri, în principal în ţări din Asia-Pacific.

Stephen Elop, directorul executiv al Nokia, are o dependenţă iritantă de jargonul corporatist, scrie ziarul britanic The Independent în ediţia de vineri: omul care şi-a început faimos postul la companie cu un memoriu adresat întregului personal în care îi avertiza asupra „platformei arzătoare” pe care stau a continuat în acelaşi stil de atunci.

Joi el vorbea despre necesitatea de ”a alinia forţa noastră de muncă şi operaţiunile la drumul care stă în faţa noastră” – cu alte cuvinte, a face reduceri de locuri de muncă.

Potrivit ziarului britanic, lucrul enervant legat de modul de a se exprima al directorului executiv este că anunţul de joi a fost direct şi sensibil, chiar dacă mesajul este mizerabil pentru personalul angajat în locuri cum ar fi România, care îşi pierde locul de muncă.

Nokia ştie că principala piaţă pentru produse de telefonie mobilă lower-spec – spre deosebire de smartphone-uri – se află acum în economiile în curs de dezvoltare din lume, în special în Asia.

Cu toate acestea, a transportat materii prime pentru aceste telefoane din Asia spre Europa, folosindu-le pentru fabricarea de handset-uri aici, trimiţându-le înapoi în Asia spre vânzare. Nu trebuie să fii consultant de management pentru a sesiza că ceva nu merge.

Nokia este o companie în care profitabilitatea a început să scadă, astfel încât o iniţiativă care reduce cheltuielile în timp ce mută fabricarea mai apropiate de piaţă este ceea ce Elop ar numi, probabil ”ano-brainer” /ceva la mintea cocoşului/. De aceea, vor avea loc în continuare închideri similare de fabrici ale Nokia în Europa.

Cu toate acestea, în timp ce restructurarea producţiei cu tehnologie scăzută îi va permite lui Elop un răgaz de timp în contextul în care se luptă pentru a avea creştere, acest lucru nu este un răspuns la întrebarea mai presantă pentru companie: cum se va apăra împotriva Apple şi Google în sectorul smartphone cu marjă mare de profit, în contextul în care sistemul de operare Symbian a pierdut atât de mult din cota de piaţă în ultimii doi ani?

Răspunsul, dat de Elop la începutul acestui an, este scoaterea din uz a Symbian în favoarea unei alianţe cu foştii săi şefi de la Microsoft.

Din păcate, roadele acestei strategii trebuie să se şi vadă – curând, toate noile smartphone-uri Nokia vor rula pe sistemul de operare Microsoft Windows, dar astăzi, alianţa nu a produs niciun celular nou (în schimb, Nokia a pierdut mai mult timp creând puţine telefoane noi bazate pe o updatare a sistemului Symbian pe care a dezvoltat-o înainte de preluarea postului de către Elop.

”Necrologiľ’ Nokia au fost mai degrabă prea grăbiţi, având în vedere amplele vânzări pe care compania le înregistrează încă în fiecare trimestru. Dar, exceptând cazul în care Elop a decis să renunţe la smartphone în favoarea vânzărilor de telefoane low-end şi mid-range în economiile în curs de dezvoltare – fapt ce ar fi miop şi defetist – el trebuie să se grăbească.

Ciclul de inovare al Nokia este mult prea lent: provocarea acum nu este de a răsfoi manualele de management în căutarea de noi modalităţi de a-şi exprima nevoia de acţiune, ci de a trece direct la acţiune.

Gigantul finlandez de telefonie mobilă intenţionează să-şi reducă cheltuielile cu 1 miliard de euro. Astfel, numărul total de concedieri anunţate în acest an va ajunge la 7.500.

Elop crede că Nokia va ieşi, în urma adoptării măsurilor dureroase dar necesare, mai „dinamică, mai agilă şi mai eficientă”.

Reducerile anunţate la începutul anului s-au focalizat pe operaţiunile de cercetare şi dezvoltare în divizia de telefoane mobile şi smartphone. Anunţul de joi a marcat „etapa următoare” a reducerilor , a anunţat compania, „care include planuri pentru reducerea fabricaţiei, locaţiei, comercializării şi funcţiilor de sprijin”.

Potrivit Wall Street Journal, reducerile locurilor de muncă sunt cele mai recente din câteva eforturi de restructurare, care până în prezent nu au făcut prea mult pentru preţul acţiunilor producătorului de echipamente de telecomunicaţii aflat într-o situaţie dificilă.

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile ca volum, şi-a văzut cota de piaţă scăzând în ultimii ani din cauza concurenţei în creştere din partea iPhone-ului Apple şi platformei de operare Android a Google.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.