În Marea Britanie a fost suprimată pensionarea obligatorie

Retragerea obligatorie la pensie la 65 de ani a fost suprimată începând de sâmbătă (1 octombrie) în Regatul Unit, transmite AFP, citând surse de cadrul Ministerului britanic al Muncii şi Pensiei.

În urma unei consultări lansate în 2010, guvernul britanic a decis încă din ianuarie să abolească dreptul pe care angajatorul îl avea până atunci, în virtutea căruia acesta putea să constrângă un salariat să se retragă la pensie din momentul în care atingea vârsta de 65 de ani.

Această măsură, cerută de mai mult timp de organizaţiile patronale, a fost implementată treptat din aprilie şi a intrat definitiv în vigoare începând cu sâmbătă, 1 octombrie, potrivit unui purtător de cuvânt al ministerului citat.

Însă, nici până acum angajatorii britanici nu au aplicat sistematic concedierea obligatorie la 65 de ani, astfel încât aproximativ 850.000 de britanici în vârstă de peste 65 de ani continuă şi în prezent să lucreze la vechile lor locuri de muncă.

Eliminarea pensionării obligatorii este parte a unei reforme a sistemului de pensii, anunţate ca ‘radicale’ de către guvernul britanic de coaliţie, compus din conservatori şi liberal-democraţi.

El are ca scop accelerarea programului conceput de precedentul guvern laburist în vederea creşterii vârstei de pensionare.

Actualul guvern conservator al premierului David Cameron a anunţat în octombrie 2010 că vârsta legală de pensionare va fi mărită la 66 de ani către orizontul anului 2020 atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, faţă de 65 cât este în prezent pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.