Miniştrii milionari din guvernul Thailandei

Transparenţa politică provoacă uneori surprize mari electoratului.

Mai mult de jumătate din miniştrii guvernului thailandez sunt milionari, potrivit declaraţiilor lor de avere.

Averea totală declarată de cei 36 de membri ai executivului se ridică la 4,7 miliarde de bahţi, reprezentând peste 111 milioane de euro. În frunte cu şefa guvernului, Yingluck Shinawatra, care a declarat o avere de 13 milioane de euro, notează vineri (30 septembrie 2011) ziarul La Razon .

Comisia Naţională de Luptă împotriva Corupţie a făcut publice declaraţiile de avere ale membrilor guvernului condus de prim-ministra, Yingluck Shinawatra şi a scos în evindenţă că Thailanda, una din principalele puteri economice din Asia de Sud-Est, este condusă de milionari. Doi din trei miniştri au bunuri în valoare de peste un milion de euro.

Citeste si:  Germania: cântecul ales pentru Eurovision, acuzat c-ar fi un plagiat

Prin acest gest de onestitate, şefa guvernului Yingluck vrea să facă credibil un proces de regenerare a credibilităţii clasei politice din ţara sa, afectată grav e scandalurile de corupţie.

Doamna premier a cerut ca miniştrii să repete acest proces de transparenţă când vor abandona funcţia pentru a demonstra că nu s-au îmbogăţit în exerciţiul puterii.

Dezvăluirea averilor miniştrilor a scos în evidenţă uriaşele decalaje sociale care există în această ţară asiatică de 66 de milioane de locuitori, al căror venit mediu anual este în jur de 7.000 de euro.

O cifră ridicolă comparată cu averea de 92.000 de euro declarată de cel mai ‘sărac’ membru al guvernului, ministrul adjunct al transporturilor, Kittisak Hatthasongkhro.

Citeste si:  Din anumite zone se încearcă inducerea în eroare a pensionarilor militari

Cel mai bogat dintre toţi este titularul ştiinţei şi tehnologiei, Plodprasop Suraswadi, care a declarat că deţine bunuri de 23 de milioane de euro. Este urmat de ministrul apărării cu o avere de 9 milioane de euro.

În acest vârtej al dezvăluirilor şefa guvernului, Yingluck Shinawatra a declarat că deţine bunuri în valoare de circa 13 milioane de euro.

Cifră care include bani în numerar, investiţii financiare, terenuri şi afaceri imobiliare, plus 8 autoturisme – între care un Porsche Cayman – şapte genţi marca Hermes, dintre care cea mai scumpă costă 8.000 de euro.

Doamna Yingluck a recunoscut şi că fiul ei de 9 ani are bunuri în valoare de 104.000 de euro. În timpul ce soţul ei, director la o companie thailandeză, a declarat bunuri în valoare de 2 milioane, dar şi credite de peste 8 milioane de euro.

Citeste si:  Google a inventat "lingura inteligentă" pentru a-i ajuta pe bolnavii de Parkinson - VIDEO

Fostul premier şi actual lider al opoziţiei, Abhisit Vejjajiva, al cărui partid a suferit un eşec usturător la alegerile din iulie, a declarat Comisiei Anticorupţie o avere de 1,28 milioane de euro, când a abandonat postul de şef al guvernului, faţă de 1,22 milioane cât declarase la numirea sa în funcţie, în decembrie 2008.

Membrii guvernului nu sunt singurii obligaţi să se supună acestui exerciţiu de transparenţă care trebuie respectat de toţi politicienii ţării, în încercarea de a stăvili corupţia. Orice persoană care a prezentat o declaraţie falsă a bunurilor sale nu este abilitată timp de cinci ani să exercite vreo funcţie publică.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

close