EUR
4,75 RON
(-0.07%)
USD
4,20 RON
(-0.1%)
GBP
5,45 RON
(-0.57%)
CHF
4,18 RON
(-0.04%)
AUD
2,99 RON
(+0.31%)
CAD
3,16 RON
(+0.21%)
BGN
2,43 RON
(-0.07%)
RUB
0,06 RON
(-0.16%)
ZAR
0,30 RON
(+0.02%)
BRL
1,13 RON
(-0.39%)
CNY
0,62 RON
(-0.16%)
INR
0,06 RON
(-0.21%)

O NOUĂ GAURĂ în stratul de ozon, formată deasupra Arcticii. Oamenii de ştiinţă se întreabă îngrijoraţi: CE VA URMA?

1

– Pierderea de ozon desupra Arcticii a fost atât de mare anul acesta încât a apărut pentru prima dată „o gaură” în stratul de ozon, asemanătoare cu cea de deasupra Antarcticii, relatează luni (03 octombrie 2011) Daily Mail.

La aproximativ 21 de kilometri deasupra suprafeţei terestre, 80% din ozon s-a pierdut, expunând astfel oamenii de pe Terra la raze ultraviolete-B periculoase de la Soare, care pot cauza cancer de piele şi insolaţii.

Pierderea s-a produs nu din cauza utilizării crescute de chimicale care distrug ozonul, acum interzise, ci din cauză că vremea de la altitudine înaltă, extrem de rece, a făcut chimicalele existente „mult mai active”.
Acest studiu, publicat în revista de ştiinţă „Nature”, spune: „Distrugerea chimicală a ozonului de deasupra Arcticii a fost pentru prima dată înregistrată şi este comparabilă cu cea care a provocat gaura din ozon din Antarctica”.

Datele care arată distrugerea ozonului au fost dezvăluite în aprilie, dar aceasta este prima analiză completă a efectului în Arctica. Oamenii de ştiinţă nu pot prezice dacă efectul va persista, dar în anumite condiţii, prevestesc „o pierdere severă de ozon”.

Pierederea de anul acesta a fost înregistrată în analiza iniţială condusă de Organizaţia Mondială de Meteorologie. Aceasta a declarat: „Epuizarea ozonului … a atins un nivel fără precedent  deasupra Arcticii din cauza prezenţei continue a substanţelor ce afectează ozonul în atmosferă şi datorită unei ierni extrem de reci în stratosferă”.

Vremea din stratosferă rămâne rece pentru o perioadă neobişnuit de lungă, iar aerul rece se răspândeşte deasupra unei zone mai întinse decât de obicei.
Doctorul Michelle Santee de la laboratorul NASA spune: „A fost frig încontinuu din decembrie şi până în aprilie, iar acest lucru nu s-a mai întâmplat niciodată în Arctica”.

Nivelurile de raze UV-B periculoase a crescut, dar nu au fost susţinute. Încă nu este clar la ce riscuri va pune sau a pus deja sănătatea umană noua gaură din ozon.

În timp ce compuşii de clor, cum ar fi CFC, au fost scoşi din uz în majoritatea ţărilor, aceştia persistă de decenii în straturile superioare ale atmosferei.

Oamenii de ştiinţă prezic că „tendinţa” actuală pentru ierni friguroase în stratosferă va continua şi formarea găurii de ozon va continua la rândul ei.
„În ultimele decenii, iernile friguroase au devenit şi mai reci”, spune doctor Santee. „Dacă ele vor continua, în timp ce nivelul de clorină rămâne atât ridicat, atunci anticipăm pierderi majore de ozon”.

loading...

Citește și
1 Comentariu
  1. luky spune

    se intreaba ce va urma auzi,pai ce s aurmeze;in amazon se vor taia si mai multe paduri in romania atat putin cat a mai ramas se vor duce si alea,vor avea trei oameni de prin apropierea guvernantilor multe sute de milioane si apoi campanii ca cetatzenii sa planteze pt a salva planeta,ca cetatzenii de rand au defrisat masiv si au exportat lemn…..nu??

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.