EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Parfum franţuzesc pentru dictaturile africane

0

Poliţia franceză a confiscat 11 maşini de lux aparţinând dictatorului african, Teodoro Obiang, în cadrul unei anchete mai ample privind deturnarea de fonduri publice de guvernele din Guineea Ecuatorială, Gabon şi Republica Congo, notează vineri (30 septembrie 2011) ziarul ABC.

Nimic mai potrivit împotriva „miasmelor” dictatoriale decât aroma unui parfum franţuzesc. Într-o operaţiune demarată la 28 septembrie, poliţia franceză a confiscat în ultimele ore nu mai puţin de 11 automobile de lux aflate pe numele fiului fostului dictator guineean Teodoro Obiang Nguema.

Măsura se încadrează în recenta anchetă privind presupusa deturnare de fonduri publice ale satrapului african pentru achiziţionarea de proprietăţi şi de bunuri imobiliare în capitala franceză. Între maşinile puse sub embargo guvernului african se află, între altele, două modele Bugatti Veyrons şi un Porsche Carrera GT. Toate estimate la 5 milioane de euro.

La sfârşitul anului trecut, Transparency International denunţa într-un raport „foamea” de cumpărare a celor mai infame trei dictaturi ale continentului african: Denis Sassou Nguesso (Republica Congo), Omar Bongo Ondimba (Gabon, decedat dar fiul său îi continuă stirpea prezidenţială) şi Teodoro Obiang.

Potrivit acestei organizaţii, în anul 2007, guvernul Gabonului deţinea nu mai puţin de 39 de proprietăţi pe teritoriul african, dintre care 17 înregistrate pe numele lui Omar Ondimbam şi 70 de conturi bancare (11 pe numele fostului preşedinte).

Mai modest s-a arătat preşedintele congolez Nguesso, cu „doar” 18 reşedinţe şi 112 conturi curente în Franţa, urmat de Teodoro Obiang, cu o singură proprietate înregistrată pe numele fiului său. Deşi pentru a face dreptate voracităţii sale imobiliare, trebuie spus că preşedintele guineean nu se limita doar la teritoriul european.

Anul trecut, soţia sa Constancia, a câştigat „întâmplător” o licitaţie /în valoare de 375 de milioane de euro) pentru construcţia în Guineea Ecuatorială a unui aeroport şi a unui hotel în localitatea Mongomeyen.

Lumea îşi aminteşte încă de scandalul din 2004 în care a fost implicată banca americană National Riggs – care de peste două secole administrează conturile preşedinţilor şi şefilor de stat – în operaţiuni de spălare a banilor proveniţi de la familia Obiang.

Scandal care a obligat ca turneul realizat de secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton pe continentul african să ocolească Guineea Ecuatorială.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.