Peste jumătate dintre români consideră că situaţia economică a ţării s-a înrăutăţit

Mai mult de jumătate dintre români consideră că situaţia economică a ţării s-a înrăutăţi faţă de anul trecut, 51% dintre participanţii la un sondaj efectuat de IRES afirmând că aceasta este ceva mai proastă sau mult mai proastă.

Un procent de 22% dintre respondenţi sunt de părere că situaţia economică a României este la fel, iar 24% consideră că aceasta este ceva mai bună sau mult mai bună ca anul trecut.

Comparând situaţia actuală cu cea de acum 10 ani, doar 16% consideră că este mai bună, în timp ce 75% consideră că acum este mai rea, iar 4% o văd ca fiind la fel.

Percepţia asupra unei situaţii economice foarte proaste este mai pregnantă în cazul persoanelor peste 35 de ani, decât în rândul tinerilor. De asemenea, persoanele cu studii elementare declară în măsură mai mare că situaţia economică a României este una foarte proastă (42,7%) decât cele cu studii medii (36,4%) sau superioare (33,2%).

O situaţie similară se observă şi în cazul distribuţiei în funcţie de vârstă şi a celei în funcţie de şcolaritate în cazul întrebării ‘Cum vedeţi starea economică a ţării de acum, comparativ cu acum 10 ani?’.

Raportându-se la situaţia economică a ţării de dinainte de 1989, 27% dintre respondenţi consideră că situaţia actuală este mai bună, 4% că aceasta este la fel, în timp ce 58% o văd pe cea prezentă drept ceva mai proastă sau mult mai proastă.

Persoanele cu vârste de peste 51 de ani declară în proporţie mai mare decât cele între 18-50 de ani că starea economică prezentă a ţarii este mult mai proastă comparativ cu perioada de dinainte de Revoluţie.

Impresia că situaţia economică a ţării de acum este mult mai proastă decât înainte de Revoluţie este mai accentuată în cazul respondenţilor cu studii elementare şi medii decât în cazul respondenţilor absolvenţi de studii superioare.

Persoanele care locuiesc în mediul rural declară în proporţie de 45,6% că situaţia economică actuală a ţării este mult mai proastă decât înainte de Revoluţie, spre deosebire de orăşeni, care dau acelaşi răspuns în proporţie de 35,8%.

Cu toate acestea, românii sunt optimişti, 52% dintre ei considerând că peste 5 ani economia ţării va merge mai bine, în timp ce 11% consideră că aceasta va fi la fel, iar 26% sunt de părere că va fi mai proastă.
Respondenţii cu studii medii şi superioare par a fi mai încrezători în viitor, respectiv declară în proporţie mai mare decât cei cu studii elementare că situaţia economică a ţării va fi ceva mai bună peste cinci ani.
Studiul priveşte starea naţiunii şi a fost realizat, în septembrie, la nivel naţional, de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES.

Documentul analizează care sunt cele mai mari îngrijorări şi probleme ale românilor, dar deopotrivă scanează mentalul colectiv în ceea ce priveşte resorturile în care oamenii îşi găsesc fericirea şi îşi fac proiecţiile de viitor.

Ancheta a fost realizată telefonic, pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.383 de indivizi de 18 ani şi peste.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.