Şeful CSM spune că instituţia medierii ar fi o soluţie pentru decongestionarea activităţii instanţelor

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Horaţius Dumbravă, a apreciat, vineri, la Alba Iulia, că instituţia medierii ar putea fi o soluţie pentru decongestionarea activităţii din instanţe.

„Este una dintre soluţii. Mai sunt şi altele. (…) Pe noi ne-ar avantaja pentru că ar reduce numărul de cauze pe rolul instanţelor. Vorbesc pragmatic. Dar cred că ar fi un avantaj şi pentru justiţiabil, pentru că una este să apari într-un proces public şi alta e să te întâlneşti în faţa unui mediator nepublic şi care să-ţi rezolve problema. Da, într-adevăr, pentru noi este una din soluţii”, a afirmat, într-o conferinţă de presă, şeful CSM.

El a amintit şi despre propunerile de introducere a obligativităţii medierii la anumite tipuri de cauze, cele de importanţă socială mai redusă. „Este o recomandare pe care magistratul o face pentru ca părţile să apeleze la mediere”, a spus Dumbravă.

De altfel, şeful CSM a precizat că despre instituţia medierii se discută la nivel european. „Ea nu funcţionează foarte bine în multe ţări care demult au introdus instituţia medierii şi se doreşte o revitalizare a acestei instituţii”, a adăugat el.

Preşedintele CSM s-a întâlnit vineri cu magistraţii instanţelor din Alba Iulia, discuţiile fiind legate în principal de intrarea în vigoare a noului Cod civil, dar şi de schemele de personal, precum şi chestiuni legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare şi aderare la Spaţiul Schengen.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.