Siria: Participarea forţelor radicale la proteste este în avantajul lui Bashar al-Assad

0

Evenimentele din Siria ar putea urma scenariul libian. Forţele radicale şi-au consolidat în mod semnificativ poziţiile în această ţară, cerând înlocuirea protestelor paşnice cu revolte armate împotriva lui Bashar al-Assad.

O asemenea perspectivă sperie Occidentul, care şi-a îmblânzit în mod vizibil abordarea faţă de regimul de la Damasc, apropiindu-se în acest fel de poziţia Rusiei, notează, vineri (30 septembrie 2011), cotidianul rus Kommersant.

„Cei care ies în prezent la acţiuni de protest pe străzile Siriei sunt adevăraţi kamikaze, gata la orice”, recunoaşte unul dintre liderii opoziţiei siriene, Haytham Al-Manaa.

Din ce în ce mai mulţi demonstranţi vin la mitinguri de protest înarmaţi. Potrivit experţilor, cei mai hotărâţi par a fi activiştii grupării Hizb ut-Tahrir al-Islami /partidul renaşterii islamice/, ajunşi în Siria din Libanul vecin.

De altfel, „desantul libanez” nu-i bucură deloc pe adversarii lui Assad, care desfăşoară de aproape şapte luni marşuri de protest. În primul rând, nu toţi doresc o „răscoală”: unii preferă acţiunile non-violente, alţii speră să ajungă la o înţelegere cu regimul, prin obţinerea de concesii.

În al doilea rând, prezenţa în rândurile opoziţiei a unor islamişti străini înarmaţi îi oferă puterii de la Damasc un important atu propagandistic. Aceasta /puterea/ poate declara că revoluţia siriană este exportată din exterior şi că în doborârea regimului actual sunt interesaţi extremiştii.

Cu privire la pătrunderea de islamişti pe teritoriul Siriei atenţionează şi Alain Deletroz, vicepreşedintele Grupului Internaţional de Criză, care a elaborat recent un nou raport privind situaţia din această ţară.

„Assad permite în mod deliberat pătrunderea de forţe radicale din străinătate. Avem informaţii că în Siria ar acţiona inclusiv islamişti din Irak. Deocamdată, regimul nu se opune acestui lucru, deoarece capătă posibilitatea de a-i spune Occidentului: Vedeţi cu cine luptăm? Nu cu propriul popor, ci cu extremişti străini”, explică Deletroz.

În opinia sa, Bashar al-Assad este dispus la orice – şi la război civil, şi la intervenţii din exterior – doar pentru a-şi menţine puterea.

Până acum opoziţia siriană prefera metodele de luptă paşnice. „Am încercat să respectăm trei principii: fără arme, fără ciocniri interconfesionale şi fără intervenţii externe”, explică Haytham Al¬Manaa tactica opoziţiei.

Însă, mulţi dintre adversarii regimului au început să fie dezamăgiţi de o asemenea abordare. Ei sunt îngrijoraţi de faptul că protestul a început „să se răsufle”. În prezent, la demonstraţii participă de zece ori mai puţin oameni decât în iulie, când pe străzi ieşeau zilnic câte 300.000 de oameni.

În opinia experţilor, există mai multe explicaţii pentru această stare de fapt.

În primul rând, armata şi forţele de securitate patrulează intens cele mai explozibile cartiere, astfel că organizarea de proteste este mai dificilă ca în urmă cu două luni.

În al doilea rând, sute de activişti ai opoziţiei au fost arestaţi, iar multe dintre grupările care se ocupă de organizarea marşurilor de protest au rămas fără lideri. În al treilea rând, adversarii lui Assad se tem de transformarea protestelor într-un război civil.

Dimpotrivă, forţele radicale nu par intimidate de nimic. Scopul lor este de a iniţia revolte în mai multe oraşe, de a-i alunga de acolo pe adepţii lui Assad şi de a proclama Homs sau Hama „capitală a revoluţiei”, după modelul oraşului libian Benghazi.

După aceasta, după cum speră forţele radicale, Occidentul ar putea recunoaşte această capitală şi chiar să facă uz de forţă prin aceeaşi analogie cu Libia.

De altfel, este puţin probabil ca Washingtonul, Londra sau Parisul să accepte un asemenea scenariu, deoarece întărirea poziţiilor forţelor radicale islamice în cadrul opoziţiei siriene este o veste proastă pentru Occident.

Potrivit experţilor, tocmai acest lucru a constituit unul dintre motivele îmblânzirii poziţiei SUA şi ţărilor europene în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, unde se desfăşoară în prezent consultaţii pe marginea rezoluţiei privind Siria.

Până mai ieri părea că nu va exista nicio rezoluţie: mult prea serioase erau divergenţele dintre Occident şi Moscova. Însă, în mod surprinzător, poziţiile lor s-au apropiat.

Potrivit reprezentantului Federaţiei Ruse la ONU, Vitali Ciurkin, Consiliul de Securitate „ar putea pune de acord un proiect de rezoluţie menit să preîntâmpine violenţele din Siria”, în timp ce omologul său francez Gerard Araud a estimat, potrivit Kommersant, că un text unitar, un fel de sinteză a celor două proiecte, rus şi occidental, ar putea fi aprobat deja în această săptămână.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.