Soarele, aşa cum nu l-aţi mai văzut niciodată – FOTO

[block]0[/block]

Aceste imagini uimitoare arată mecanismele „de fierbere” interioare ale Soarelui, într-un mod în care ochiul uman nu ar putea să le perceapă, relatează NASA

Fotografiile fascinante, care au fost realizate de Satelitul NASA de Observare a Dinamicii Solare (SDO), arată cum energia este aruncată de Soare în valuri invizibile ochiului uman, precum razele X şi lumina ultravioletă. Aceste imagini ne permit să înţelegem cum funcţionează steaua noastră, scrie Daily Mail.

Acest satelit va informa NASA, oferind date ştiinţifice mai complete şi mai clare decât orice alt dispozitiv spaţial de până acum. SDO trimite în fiecare zi 1,5 terabiţi de date, ce înseamnă cam 500.000 de cântece pe un MP3 player.

Unele imagini arată în detaliu cum materia este aruncată în exterior şi cât mai departe de petele solare. Altele arată prim-planuri ale activităţii de pe suprafaţa Soarelui.

Satelitul a fost lansat în februarie 2010 şi savantul Dean Pesnell a declarat că deja a remodelat teoriile noastre despre cum funcţionează Soarele, permiţându-ne „o pătrundere în activitatea violentă recentă de pe suprafaţa stelei”.

În timpul misiunii sale de 5 ani, SDO va examina câmpul magnetic al Soarelui şi va furniza o înţelegere mai bună a rolului pe care îl joacă Soarele în clima Pământului.
SDO va determina cum este generat şi transformat câmpul magnetic al Soarelui în evenimente solare atât de violente precum vânturile turbulente.

Totodată, cercetătorii speră ca astfel să primească destule informaţii încât să îşi poată da seama de daunele pe care le pot face erupţiile solare sateliţilor de comunicare şi surselor de alimentare.

SDO se află într-o misiune de 855 de milioane de dolari, şi va orbita la 35.000 deasupra Pământului. Aeronava spaţială are o dimensiune de 2,2 metri pe 4,5 metri, iar panourile solare au un diametru de 6.5 metri şi produc o energie de 1450 de waţi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.