EUR
4,81 RON
(-0.08%)
USD
4,38 RON
(+0.99%)
GBP
5,65 RON
(+1.31%)
CHF
4,52 RON
(+0.24%)
BGN
2,46 RON
(+0.26%)
BYN
1,96 RON
(+0.97%)
CAD
3,28 RON
(+1.6%)
RSD
0,04 RON
(-0.09%)
AUD
2,88 RON
(+0.84%)
JPY
0,04 RON
(+0.4%)
CZK
0,19 RON
(-0.13%)
INR
0,06 RON
(+1.08%)

 

Agricultură bio: „Vin clienţii la uşa noastră”

– Producţia de alimente ecologice în România este neglijabilă, la fel şi exporturile. Însă, puţinilor producători le este uşor să găsească clienţi. „Nu are rost să solicit subvenţie de la stat pentru culturile ecologice de la ferma mea. Mă costă mai mult benzina, fără să pun la socoteală timpul pierdut, pentru drumul făcut până la Bucureşti”, ne-a declarat Viorel Piperea, coproprietar al unei ferme ecologice de 2.500 de metri, situată în judeţul Giurgiu.

Fost constructor, Viorel Piperea, 39 de ani, s-a decis în urmă cu doi ani să cultive legume ecologice pe un teren din comuna Singureni. Afacerea este una de familie, muncesc cot la cot, soţul, soţia, copiii şi bunicii, scrie România Liberă.

„La început m-am hotărât să-mi cultiv singur legumele pentru consum, după ce am aflat că la unele ferme, îngrăşământul aşa-zis organic provenea din haznaua din curte. Am început cu un mic solar, şi am ajuns acum la opt solarii, iar pentru perioada următoare mă găndesc să cultiv pomi fructiferi şi viţă de vie tot în sistem certificat ecologic”, spune Viorel Piperea.

Investiţia într-o astfel de afacere nu este tocmai mică. Până în prezent, la ferma „Agricooltural” de la Singureni, investiţia s-a ridicat la 100.000 de euro, din care, numai cele opt solarii importate din Israel au costat 80.000 de euro. Conversia terenului deţinut de la agricultură tradiţională, la agricultură ecologică s-a făcut relativ uşor, terenul era necultivat de 20 de ani şi certificarea s-a putut face cu derogare în doi ani, faţă de 3-5 ani cât ar dura în cazul unui teren care a fost cultivat intensiv.

Coproprietarul fermei susţine că producţia totală pe sezon, de legume este de circa 15 tone.

Cea mai mare parte a recoltei se vinde la uşa fermei. Avem clienţi stabili. De exemplu, un domn vine săptămânal de la Bucureşti să-şi facă cumpărăturile. Dacă mai rămân de exemplu produse nevândute în ziua recoltării, le ducem la piaţa de gros de la Bucureşti unde obţine un preţ la jumătate faţă de legumele tradiţionale de pe piaţă. Afacerea este gândită pentru anii care urmează, cu siguranţă românii se vor deprinde cu gustul legumelor fără chimicale”, a precizat fermierul de la „Agricooltural”.

CITITI SI

CUM SĂ ÎŢI FACI UN SOLAR – legume şi verdeţuri sănătoase, cu o investiţie minimă

 

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata