EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

Colegiul Medicilor din România atrage atenţia asupra crizei majore din sistem

0
Colegiul Medicilor din România (CMR) i-a adresat scrisoare deschisă primului-ministru Emil Boc prin care atrage atenţia asupra crizei majore din sistemul de sănătate, în ceea ce priveşte deficitul major al personalului medical, în general, şi al medicilor, în special.

„Sistemul sanitar din România nu mai poate supravieţui în condiţiile actuale. Lipsa acută a personalului medical perturbă activitatea medicală şi pune în pericol siguranţa pacienţilor şi a medicilor, care lucrează până la epuizare. Primim zilnic semnale din ţară de la colegii noştri prin care aceştia ne spun că nu îşi mai pot desfăşura activitatea în condiţii normale.

Cum se poate desfăşura o gardă într-un spital orăşenesc în condiţiile în care nu au un medic specializat în Anestezie-terapie intensivă sau neonatologie?”, se arată în scrisoare.

CMR susţine că lipsa posturilor, salariile mici şi condiţiile extrem de grele în care medicii sunt nevoiţi să îşi desfăşoare activitatea au dus la explozia migraţiei.

„Colegiul Medicilor din România a atras atenţia încă din 2008 asupra pericolului pe care îl va aduce blocarea posturilor în sănătate în contextul în care oricum România se confrunta deja cu un deficit important al medicilor. Suntem pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de medici la 1.000 de locuitori (1,9)”, se subliniază în scrisoare.

CMR menţionează în documentul transmis primului-ministru că doar în primele opt luni ale acestui an 1.700 de medici au solicitat certificate de conformitate pentru a putea lucra în străinătate.

„E adevărat că traversăm o perioadă de criză, însă economiile nu trebuie realizate în sistemul sanitar, şi aşa greu încercat. România oricum alocă cele mai puţine fonduri sistemului sanitar, din Europa. Dacă ţările est şi central-europene alocă între 6 şi 8% din PIB pentru sănătate iar ţările din OECD între 10 şi 12% din PIB, România a avut cea mai mare finanţare în 2008, şi anume 4,5% din PIB.

În aceste condiţii, vă rugăm, domnule prim-ministru, ca în mod excepţional să deblocaţi şi să scoateţi la concurs posturile din sistemul de sănătate după regula necesităţii şi oportunităţii, şi nu după regula ‘un post deblocat la şapte plecări din sistem’. Vă revine responsabilitatea directă de a asigura funcţionarea sistemului de sănătate pentru că în absenţa personalului calificat, spitalele, indiferent cât s-ar investi în ele, vor putea să fie simple locaţii, şi nu unităţi medicale”, se afirmă în scrisoarea deschisă a CMR.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.