EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Croitoru (BNR): Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public, care va avea două caracteristici

0

Criza datoriilor suverane va duce la un nou tip de public, care va avea două caracteristici, a declarat Lucian Croitoru, consilier al Guvernatorului Băncii Naţionale a României (BNR).

„Prima va fi adversar al datoriilor publice mari şi pe de altă parte va fi adversar al asistenţei sociale în exces. Noul public va începe să-i aprecieze mai mult pe politicienii care nu mint, chiar dacă le arată bugete mai austere. Îi va respecta pe politicienii care vor da dovadă de responsabilitate.

Experienţa a arătat publicului, deja, după părerea mea, că statul care se îndatorează pentru a da ajutoare excesive nu este sustenabil şi publicul va deveni adversarul îndatorării excesive şi acest fenomen se întâmplă deja, inclusiv în România”, a spus Croitoru.

Potrivit acestuia, noul public va impune o definitivare a unei reforme la nivel global şi în România, începută în anii 70.

„Începutul a constat în acceptarea de către politicieni a extragerii politicii monetare de sub controlul politicienilor şi mutarea lui sub controlul parlamentului, dar ca o instituţie independentă, Banca Centrală, şi deci reforma asta se va produce şi în sectorul fiscal.

Politica fiscală va fi luată de sub controlul politicienilor într-un sens diferit de cum a fost luată Banca Centrală. În sensul că policitienii vor fi de acord să introducă un mai bun raport între reguli şi discreţie. Deocamdată este numai discreţie în politica fiscală.

Aceasta va crea, în opinia mea, un nou tip de stat, în special în Europa. Statul responsabil fiscal. Acesta va fi un rezultat, după părerea mea, a crizei datoriilor suverane. Deci această criză este cea mai bună metodă pentru a definitiva reforma începută în anii 70″, a mai spus oficialul BNR.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.