De ce îşi schimbă frunzele culoarea? – GALERIE FOTO

[block]0[/block]

– Să începem cu frunzele verzi: Cu toţii am învăţat la şcoală că verdele este rezultatul pigmentului abundent din frunză: clorofila verde. Ei bine, atunci când se instalează aerul rece şi zilele mai scurte ale toamnei, frunzele devin roşii sau galbene nu doar pentru că acestea mor, ci din cauza unor serii de procese inteligente în curs de desfăşurare. Un astfel de proces are loc în urma efortului extrem al copacilor de a supravieţui, arată Discovery News

Într-un mod surprinzător, frunzele galbene sunt supuse la un proces de schimbare a culorii, iar frunzele roşii la altul.

În timp ce clorofila este dezactivată, cele mai multe frunze devin galbene, aceasta fiind o culoare care se află deja în frunză, dar este de obicei „inundată” de verde în timpul sezonului de creştere.

De-a lungul ultimului deceniu, cercetătorii au descoperit că în frunzele roşii se întâmplă ceva diferit. În timp ce nivelul de clorofilă scade, acestea ar deveni şi ele galbene dacă nu ar exista, dintr-o dată, o producţie rapidă a unui nou pigment roşu numită antocianină, care nu se găsea în frunze mai înainte.

Această dezvăluire surprinzătoare a condus spre un interes mai mare al oamenilor de ştiinţă care încearcă să explice de ce o frunză, căreia i-a mai rămas doar o săptămână de viaţă, ar depune un efort atât de mare să producă un nou pigment.

O teorie în explicarea apariţiei frunzelor roşii arată că acestea reprezintă rezultatul bătăliei copacilor cu insectele care caută un loc de unde să mănânce pentru ultima dată şi să îşi depună ouăle în toamnă. Frunzele roşii sunt mai greu de observat de către insecte, aşa că acestea tind să se îndrepte spre cele galbene.

Unele dovezi pentru această teorie pot fi găsite în diferenţele de culoare dintre America de Nord şi Europa. Există doar câţiva copaci nativi europeni care devin roşii în toamnă, dar majoritatea sunt galbeni, în timp ce în America de Nord ponderea copacilor care devin roşii este mult mai mare.

O altă teorie sugerează că variaţia de antocianină roşie în frunzele copacilor care trăiesc în aceeaşi zonă, ar putea avea mai mult de a face cu bogăţia sau sărăcia solului în care creşte un copac şi acest lucru reflectă faptul că longevitatea  arborilor este legată de nutrienţii care au fost asimilaţi în frunze.

Într-un studiu preliminar făcut de un student din Charlotte, s-a constatat faptul că solurile bogate de câmpie corespund frunzelor mai galbene şi solurile mai puţin bogate ale zonelor muntoase sunt corelate cu frunzele mai roşiatice.

Experimentele întăresc ideea că antocianina are rolul de pigment protectiv care ajută copacii din zonele cu un sol sărac în nutrienţi să maximizeze nutrienţii pe care îi extrag din frunze înainte ca acestea să cadă, a spus pentru Discovery News Hoch într-un articol din octombrie 2007. „Ei extrag cât mai multe elemente nutritive posibile înapoi, în „instalaţiile” proprii”, a adăugat Hoch.

Totodată, această „foto-protecţie” dată de pigmentul roşu permite frunzelor să continue să producă zaharuri mai mult timp.  Această condiţie este vitală pentru extragerea de nutrienţi din frunze, deoarece singurul mod în care elementele nutritive pot ajunge de la frunze la trunchiul copacului este prin intermediul zaharurilor conectate la trunchi.

În concluzie, cu cât fotosinteza continuă mai mult la o frunză colorată de toamnă, cu atât mai mulţi nutrienţi pot fi extraşi pentru refolosirea lor în primăvară.

Aşadar, în zonele cu soluri mai sărace, acolo unde fiecare picătură de nutrienţi contează foarte mult, roşu este culoarea toamnei.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.