EUR
4,76 RON
(+0.1%)
USD
4,20 RON
(+0.11%)
GBP
5,55 RON
(+0.19%)
CHF
4,23 RON
(+0.05%)
AUD
2,98 RON
(-0.16%)
CAD
3,13 RON
(-0.01%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,07 RON
(-0.65%)
ZAR
0,29 RON
(-0.98%)
BRL
1,09 RON
(-1.08%)
CNY
0,63 RON
(+0.01%)
INR
0,06 RON
(-0.28%)

DNA a audiat mai mulţi arbitri în dosarul fostului preşedinte al CCA Vasile Avram

0
Arbitrii Marius Avram, Alexandru Deaconu, Sebastian Colţescu, Claudiu Maior, Adrian Comănescu şi Doru Mudura au fost audiaţi, marţi (4 octombrie), de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), în dosarul corupţiei din arbitraj în care fostul preşedinte al CCA Vasile Avram a fost arestat preventiv.

Sebastian Colţescu a declarat, la ieşirea din sediul DNA, că a fost audiat ca martor şi că nu are nicio legătură cu acuzaţiile care i se aduc lui Vasile Avram.

Procurorii DNA susţin că omul de afaceri Sorin Ţerbea i-a oferit ca mită preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Vasile Avram, o însemnată cantitate de vin, folosită la nunta arbitrului Marius Avram, fiul şefului CCA.

„Scopul dării – remiterii mitei, aşa cum a fost reţinut în încadrarea juridică dată la momentul sesizării instanţei, este confirmat de modul de desfăşurare a campionatului în speţă, la meciurile echipei din Târgu Mureş fiind desemnaţi constant un număr redus de arbitri, unul dintre aceştia fiind fiul inculpatului, Marius Avram, cu ocazia nunţii căruia inculpatul Ţerbea a produs o însemnată cantitate de vin pentru oaspeţi, aspect ce rezultă din interceptările convorbirilor telefonice şi nu este infirmat de nici unul din inculpaţi”, se arată în decizia Tribunalului Bucureşti de arestare preventivă a lui Vasile Avram şi Sorin Ţerbea.
Ancheta procurorilor ar putea fi extinsă şi la alţi patroni de echipe de fotbal, pe baza informaţiilor din convorbirile telefonice avute de Vasile Avram.

„Disponibilitatea şi caracterul efectiv al interferenţelor inculpatului Vasile Avram în modul de desemnare a arbitrilor este susţinută de interceptări ale convorbirilor telefonice existente la dosarul cauzei, în cadrul cărora inculpatul discută cu persoane a căror calitate aşa cum reiese din contextul discuţiilor este aceea de proprietari sau manageri de cluburi de fotbal, despre modul în care diverşi arbitri au condus meciurile, inculpatul acceptând recomandarea înlocuirii lor, aspect ce este în mod evident o încălcare a obligaţiei de echidistanţă ce revine acestuia în virtutea funcţiei şi, de asemenea, relevanţă prezintă şi o altă convorbire telefonică din 27.07.2011, în care acelaşi inculpat îşi arată disponibilitatea de a interveni pentru sprijinirea unei anumite persoane, recomandate de interlocutor, într-un anumit examen dat de acea persoană în calitate de arbitru”, se mai arată în motivarea Tribunalului Bucureşti.

Procurorii susţin că, pe 21 mai 2011, Vasile Avram a fost delegat supervizor la meciul de fotbal dintre FCM Târgu Mureş şi Universitatea Cluj.

El s-a deplasat la Târgu Mureş cu un elicopter pus la dispoziţie de omul de afaceri Sorin Ţerbea, sponsor al echipei FCM Târgu Mureş. După meci, Sorin Ţerbea i-a dat unui apropiat de-al său, Vasile Constantin Chiorean, un plic „împachetat frumos” în care se aflau 19.000 de euro. Acesta s-a întâlnit la hotelul President, ce îi aparţine lui Sorin Ţerbea, cu pilotul elicopterului, Nicolae Iacobescu, care avea misiunea să îi dea banii lui Vasile Avram.

La audierile de la Tribunalul Bucureşti, Sorin Ţerbea a recunoscut că a dorit să-i ofere lui Vasile Avram un cadou, mai exact un tablou, un basorelief, pe care l-a împachetat într-un plic, ce urma să ajungă, prin intermediul recepţionerului şi pilotului, pe bancheta elicopterului, pentru a fi luat de Vasile Avram, la coborârea în Bucureşti.

Ţerbea le-a spus judecătorilor că Vasile Avram a refuzat să primească basorelieful, dacă nu îi emitea chitanţă fiscală pentru acesta.

Judecătorii au respins însă declaraţia acestuia, pentru că ea contrazice informaţiile din convorbirile telefonice interceptate de SRI.

La dosar se află o interceptare telefonică în care Sorin Ţerbea îl întreabă pe pilotul elicopterului dacă pasagerul (Vasile Avram) „a fost mulţumit”, iar pilotul Nicolae Iacobescu confirmă că acesta a fost foarte mulţumit şi că i-a dat lui Vasile Avram „tot ce a fost acolo”.

De asemenea, Vasile Avram îşi exprimă în mod repetat mulţumirile în cadrul convorbirii telefonice purtate cu Sorin Ţerbea la apelul celui din urmă, după ajungerea în Bucureşti, convorbire de asemenea interceptată de SRI.

În timpul audierilor de la tribunal, Vasile Avram a negat că ar fi primit bani sau un plic şi în momentul coborârii în Bucureşti nu a luat din elicopter decât mapa personală iar mulţumirile exprimate cu ocazia ultimei convorbiri erau pentru facilitatea transportului cu elicopterul.

Judecătorii au apreciat că transportul gratuit cu elicopterul de care a beneficiat Vasile Avram are caracterul unui folos necuvenit.

Magistraţii Tribunalului Bucureşti au emis, pe 25 septembrie, mandate de arestare preventivă de 29 de zile pe numele preşedintelui Comisiei Centrale a Arbitrilor, Vasile Avram, şi a omului de afaceri Sorin Ţerbea, într-un dosar de corupţie din arbitraj.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.