Leonard Orban: România este beneficiar net al fondurilor europene

România este beneficiar net al fondurilor europene, iar meritul pentru cele peste cinci miliarde de euro în plus primite de România de la bugetul Uniunii Europene faţă de fondurile pe care le-a vărsat începând cu 1 ianuarie 2007 se datorează în mare parte fondurilor alocate domeniului agriculturii, a declarat, marţi, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, în şedinţa Comisiei pentru agricultură din Senat.

„În momentul de faţă există o dezbatere foarte serioasă privind statutul în care din punct de vedere bugetar se află România. Repet ce am mai spus: România este beneficiar net al fondurilor europene şi meritul pentru aceste cinci miliarde de euro în plus primite de România de la bugetul UE, faţă de fondurile care au fost vărsate la bugetul UE începând de la 1 ianuarie 2007, sunt în mare parte datorate fondurilor alocate în domeniul agriculturii”, le-a spus Orban senatorilor.

În ceea ce priveşte plăţile directe, potrivit lui Leonard Orban, rata de absorbţie este, practic, de 100%, din care trebuie scăzute corecţiile financiare ce au fost făcute pentru fondurile cheltuite în anii 2007 şi 2008, în prezent fiind în negociere corecţiile pentru cele din 2009.

„Deci, undeva rata de absorbţie este de aproape 100% – 95% mai corect, în timp ce la fondurile de dezvoltare rurală rata de absorbţie se apropie de 30%. Este un nivel bun, dar, sigur, faţă de media în UE, de 44%, încă mai avem de muncit, dar pe de altă parte este un procent acceptabil. Dacă îl comparăm cu procentul de absorbţie în ceea ce priveşte politica de coeziune, unde avem doar 3,7% real, diferenţa este majoră”, a adăugat fostul comisar european.

El a subliniat, referitor la banii efectiv utilizaţi pe proiecte, că procentul este în jur de 17%.

„Deci, şi aici trebuie să facem eforturi să ne concentrăm, pentru că, până la urmă, fondurile destinate dezvoltării rurale sunt cele care vor contribui semnificativ la dezvoltarea şi la micşorarea diferenţelor între sat şi oraş”, a subliniat Orban.

Acesta a precizat că, în perioada imediat următoare, va anunţa măsuri foarte clare, cu termene, măsuri ce vor avea efect asupra tuturor fondurilor, atât asupra celor care acoperă politica de coeziune, cât şi asupra celor din domeniul agriculturii.

De asemenea, sectorul agriculturii, ca şi cel al politicii de coeziune, va mai fi influenţat şi de măsurile cu caracter orizontal pe care ministerul condus de Leonard Orban urmăreşte să le aplice, respectiv cele legate de simplificarea procedurilor de atragere a fondurilor europene, transparenţa procesului de gestiune a fondurilor comunitare şi, nu în ultimul rând, de corectitudinea modului în care se cheltuiesc aceste fonduri.

Ministrul Afacerilor Europene le-a mai spus senatorilor că există o propunere ca Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală, gestionat separat de Ministerul Agriculturii, să fie inclus, din 2014, în cadrul comun, ceea ce înseamnă alăturarea programului de dezvoltare rurală la celelalte fonduri ce ţin de politica de coeziune.

„Întrucât în prezent Fondul European Agricol de Dezvoltare Rurală se află separat de cadrul strategic comun pentru fondurile structurale, aceste fonduri sunt în principal gestionate de MADR. Există o propunere şi este foarte probabil ca, începând cu anul 2014, deci pentru viitorul buget al UE, acest fond să fie inclus în cadrul comun şi înseamnă, practic, alăturarea programului de dezvoltare rurală la celelalte fonduri care sunt gestionate şi ţin de politica de coeziune”, a spus Orban.

Prezent la şedinţa comisiei, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a ţinut să intervină subliniind că „există o opoziţie faţă de această propunere, la care România subscrie”.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.