„Liniile roşii” europene (seminar PPE)

0

Partidul Popular European /PPE/, cel mai influent grup din Parlamentul de la Strasbourg, a organizat la 2 octombrie, la Bordeaux, o întâlnire informală a miniştrilor de externe ai dreptei continentale consacrată analizării dosarelor importante internaţionale, scrie Sud Ouest în ediţia de duminică (02 octombrie 2011).

În afară de miniştrii de externe francez, italian, portughez, ungar, leton, irlandez şi român, seminarul s-a desfăşurat în prezenţa a doi comisari europeni – Michel Barnier (piaţa internă) şi Andris Pielbags (dezvoltare) -, a eurodeputatului german Elmar Brok (coordonator pe probleme de politică externă al PPE) şi a secretarului partidului pentru relaţiile externe.

Reuniunea de la Bordeaux, etapă pregătitoare a congresului PPE de la începutul lunii decembrie, la Marsilia, a abordat dosarele importante internaţionale pentru stabilirea punctelor comune între ţările reprezentate şi pentru transmiterea unor mesaje în numele UE, prin vocea influenţilor miniştri de externe francez şi italian.

În prezenţa consilierului pakistanez (creştin) pentru minorităţi, Paul Bhatti, al cărui frate, ministru, a fost ucis de islamişti, PPE cere cu insistenţă Europei să-şi „întărească unitatea în legătură cu chestiunea libertăţilor religioase”: este vorba de apărarea liberei exercitări a cultelor pe baza principiului reciprocităţii. Franco Frattini a precizat că este vorba de o „linie roşie” pentru Uniunea Europeană, la fel ca apărarea demnităţii persoanelor sau a rolului femeilor în societate.

Aceste „linii roşii” se aplică politicii europene faţă de ţările arabe în curs de democratizare. „Abordarea noastră nu este defensivă: ea constă în a le spune acestor ţări că Europa le va ajuta să-şi modernizeze instituţiile şi să se dezvolte din punct de vedere economic, dar ea nu poate să se sustragă principiilor fundamentale”, potrivit acestuia.

Discursul este acelaşi şi când este vorba de ţările „parteneriatului de esť, unde Uniunea se confruntă cu două probleme: blocajul dictatorialului Belarus, care pune piedici în calea discuţiilor, şi, în Ucraina, ameninţarea cu închisoarea care planează asupra fostului premier Iulia Timoşenko. Patru ţări din zonă – Republica Moldova, Albania, Armenia şi Georgia – şi-au delegat miniştrii la seminarul din Bordeaux.

Alain Juppé şi Franco Frattini au profitat de ocazie şi au abordat două dosare sensibile: Palestina şi Siria. În timp de Consiliul de Securitate al ONU dezbate de opt zile cererea de recunoaştere a unui stat palestinian, ministrul francez a reamintit că Uniunea are o poziţie comună: „Două state-naţiuni pentru două popoare pe baza frontierelor din 1967 modificate prin acorduri comune”.

Subliniind faptul că este necesar ca Europa să aibă o poziţie comună, Alain Juppé a admis că unda verde pentru construirea a 1.100 de noi locuinţe la Ierusalim „nu va ajuta la reluarea negocierilor directe, care este totuşi primordială” şi constitue un eşec pentru comunitatea internaţională.

Ministrul francez a vorbit şi de blocarea discuţiilor referitoare la Siria în cadrul Consiliului de Securitate, „a cărui tăcere este un scandal”.

Potrivit lui Juppé, „Europa şi-a asumat nişte responsabilităţi când a aplicat sancţiuni dure împotriva regimului sirian, dar trebuie să obţină cel puţin o rezoluţie internaţională de condamnare a Siriei, dar Rusia se opune”.

El şi-a propus, drept o altă prioritate, să „lucreze cu opoziţia siriană”, respingând ipoteza unei intervenţii militare.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.