EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Majoritatea multinaţionalelor din Europa de Sud-Est consideră instabil Codul Fiscal din România

0
Codul Fiscal este considerat instabil de către multinaţionalele din regiune însă 80% dintre companii susţin că ar dori să intre pe piaţa din România datorită oportunităţilor pe care aceasta le oferă pentru dezvoltarea afacerilor, a declarat, marţi, managing director Accace România şi Bulgaria, Mihaela Vîrlan, la o conferinţă de presă.

Prin comparaţie, sistemul din Bulgaria este considerat cel mai stabil din zona Europei de Sud Est.

Potrivit unui studiu realizat de Accace România, 8% dintre respondenţi – companii din regiune – consideră că România are un sistem fiscal predictibil, în timp ce sistemul fiscal al Bulgariei este perceput ca fiind unul predictibil de 100% dintre cei chestionaţi.

‘Studiiul Accace arată că 100% dintre respondenţi consideră că Bulgaria are un sistem fiscal stabil, în timp ce numai 20% susţin că România are unul. Însă piaţa din România oferă perspective de creştere, fiind emerging market, fiind un loc atractiv pentru investitorii care vor să se dezvolte, inclusiv pe alte pieţe.

De asemenea, 100% din cei chestionaţi au răspuns că Bulgaria are un sistem fiscal predictibil, iar 8% percep sistemul românesc ca fiind unul predictibil. Sistemul fiscal din Slovacia este considerat predictibul de 67% dintre respondenţi, iar cel din Cehia de 63% dintre aceştia’, a afirmat Mihaela Vărlan.

În ceea ce priveşte nivelul taxelor din România, 25% dintre respondenţi le consideră acceptabile, 50% prea mari, iar 25% văd în ele un motiv de îngrijorare, conform studiului Accace. În schimb, nivelul taxelor din Bulgaria este perceput acceptabil de toate companiile din regiune.

‘Contribuţiile la asigurările sociale sunt considerate principala povară fiscală în România, 75% dintre companii indicând acest lucru. Totodată, schimbările în sistemul fiscal, mai exact modalităţile prin care se aplică aceste modificări, sunt cel mai puţin cunoscute în România de către investitori’, a adăugat reprezentantul Accace România şi Bulgaria.

92% dintre companiile chestionate care îşi desfăşoară activitatea în România au indicat că sistemul fiscal actual nu le permite construirea unei strategii de business coerente pe termen lung, în timp ce în cazul Bulgariei, firmele consideră că au toate condiţiile pentru a realiza acest lucru.

‘Schimbările legislative din România sunt ‘la ele acasă’, legislaţia se modifică foarte des şi se fac foarte multe promisiuni în privinţa schimbărilor, multe dintre ele nefiind respectate. Acest lucru face imposibil pentru un investitor să realizeze un plan de dezvoltare pe termen lung, chiar şi pe termen mediu. Investitorii caută predictibilitate’, a declarat coordonatorul departamentului Taxe şi Fiscalitate Accace România, Valentin Ţic-Chiliment.

Compania Accace propune un set de soluţii, în urma studiului realizat ce a vizat companiile din regiune.

‘O soluţie ar fi reducerea numărului de taxe sau comasarea acestora, plafonarea contribuţiilor sociale, reglementarea în sensul centralizării taxelor. În ceea ce priveşte legislaţia, de multe ori, normele secundare deviază prevederile Codului Fiscal’, a menţionat coordonatorul departamentului Taxe şi Fiscalitate Accace România.

De asemenea, una dintre soluţiile propuse este simplificarea modului de raportare şi a procesului de plată a taxelor sau calcularea, raportarea şi plata impozitelor pe profit anual trimestrial. Este recomandată, totodată, diminuarea ingerinţei politicului în politicile fiscale.

Accace oferă servicii de consultanţă în domeniul contabilităţii, taxelor, contabilitatea salariilor, precum şi consultanţă în domeniul înfiinţării de societăţi, setării proceselor financiare şi contabile, pentru companiile internaţionale din cadrul regiunii Europei Centrale şi de Est.

Majoritatea clienţilor companiei sunt societăţi care operează în domeniul imobiliar, companii de construcţii, lanţuri de magazine, companii de IT, furnizori de maşini industriale, companii de distribuţie, firme de transporturi.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.