EUR
4,83 RON
(-0.01%)
USD
4,07 RON
(+1.41%)
GBP
5,35 RON
(+0.31%)
CHF
4,49 RON
(+0.15%)
BGN
2,46 RON
(+0.69%)
BYN
1,67 RON
(+1.01%)
CAD
3,07 RON
(+0.18%)
RSD
0,04 RON
(-0.06%)
AUD
2,94 RON
(-0.05%)
JPY
0,04 RON
(+0.8%)
CZK
0,19 RON
(-0.42%)
INR
0,05 RON
(+1%)

O pastilă care poate şterge amintirile urâte?

– Experienţele traumatizante ar putea fi în curând nimic mai mult decât amintiri îndepărtate mulţumită unei pastile revoluţionare, scrie Daily Mail prezentând studiul realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Leicester.

Studiind secretele creierului, cercetătorii au aflat cum face acesta faţă stresului, deschizând astfel drumul spre un medicament care alină amintirile dureroase.
În mai puţin de un deceniu am putea avea o pastilă care să îi ajute pe cei bântuiţi de amintirea unui accident, precum şi pe cei care suferă de fobii paralizante. De asemenea această pastilă ar putea reprezenta baza unor noi tratamente pentru depresii.

Soarecii de laborator proiectaţi din punct de vedere genetic să nu poată produce o proteină numită lipocalin 2, au reacţionat la stres mult mai puternic decât celelalte animale.

Oamenii de ştiinţă intenţionează acum să urmărească dacă prin creşterea nivelului acestei proteine se poate ajunge la alinarea amintirilor dureroase.

Dacă acest lucru se dovedeşte adevărat, am putea avea pe piaţă un medicament care să crească nivelul de lipocalin-2 în creier în mai puţin de un deceniu.

Oamenii de ştiinţă caută acum să afle dacă mecanismul descoperit de ei se aplică şi oamenilor şi dacă astfel „ar putea ajuta clinicile în strategiile lor de a trata tulburările de anxietate şi depresia”.

Abilitatea de a şterge amintirile dureroase din memorie a fost subiectul multor filme SF şi a unor filme memorabile de la Hollywood timp de decenii, precum şi motiv de cercetare pentru mulţi oameni de ştiinţă din întreaga lumea.
Cercetătorii danezi au descoperit recent că menţinerea buzei superioare rigidă în perioadă de criză împiedică implementarea în memoria noastră a amintirilor urâte.

Totodată, cei care refuză să se panicheze în timpul unor momente traumatizante îşi amintesc mai puţin din ce au văzut decât cei care sunt mult mai emotivi. Se crede că dacă te concentrezi din toate puterile să îţi ţii sub control emoţiile, acestea suprasolicită creierul, şi astfel îl opreşti să asimileze ce s-a întâmplat.

Însă această zonă de cercetare nu există fără a avea şi critici, unii dintre cercetătorii susţinând că păstrarea amintirilor şi analizarea lor este esenţială dacă dorim să învăţăm din greşelile noastre.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata